ГоловнаПраво

​8 травня офіційно буде Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років

Відповідний закон до парламенту подав президент України Володимир Зеленський.

​8 травня офіційно буде Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років
Фото: ngp-ua.info

Верховна Рада України на засіданні 29 травня ухвалила закон №9278 про День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років (9278)

За закон в цілому проголосували 317 нардепів, передає кореспондент LB.ua. 

“Друга світова війна є найбільш кривавою і жорстокою в історії людства (загинуло від 50 до 85 млн людей). В історії України, територія якої була одним з основних полів битви, ця війна стала болючою раною – загинуло понад вісім мільйонів наших співвітчизників – воїнів та мирних жителів. Їх внесок у спільну перемогу над нацизмом є надзвичайно вагомим і неоціненним”, – зазначено у пояснювальній записці.

Тому для громадян України є обов’язком пам’ятати, ціною яких величезних втрат здобуто перемогу над нацизмом.

“У європейських державах ця перемога щороку відзначається 8 травня в день капітуляції нацистської Німеччини – вшануванням пам’яті полеглих у Другій світовій війні. З огляду на зазначене та з метою відновлення історичної правди та справедливості Україна як невід’ємна частина великої європейської родини має відзначати День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років разом з усією Європою і всім цивілізованим демократичним світом саме 8 травня”, – наголошується у записці.

Прийняття закону “сприятиме утвердженню в Україні європейської традиції щодо відзначення щорічно 8 травня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років, розвінчуванню міфів і маніпуляцій радянсько-російської пропаганди”.

 

Нагадаємо, 8 травня 2023 року Володимир Зеленський підписав указ, згідно з яким 9 травня в Україні відзначають День Європи, і вніс до ВРУ законопроєкт про встановлення 8 травня – Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні як вихідного дня замість Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня.

Вшановувати в Україні завершення Другої світової війни у Європі 8 травня почали громадські органазації на початку 2000-х. 

2014 року цей формат на урядовому рівні підтримав Український інститут національної пам’яті та Міністерство культури. 

У 2015 році спершу Указом Президента, а потім законами про декомунізацію запровадили 8 травня як День пам’яті і примирення, святковий, але не вихідний день, залишивши 9 травня Днем перемоги над нацизмом, адже суспільна думка тоді не була готова відмовитися від звиклої дати. 

У 2022 році нардеп Володимир В’ятрович вніс законопроєкт про скасування 9 травня, встановлення 8 травня Днем пам’яті й перемоги над нацизмом у Другій світовій війні і пропонував 9 травня відзначати День Європи разом з Європейським Союзом. Парламент проголосував відповідну новелу через рік, коли аналогічний законопроєкт вніс Президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram