ГоловнаПраво

До 14 років засудили агента РФ, він “зливав” позиції ЗСУ у Краматорську

Місцевого жителя на початку війни завербував представник російських спецслужб.

Служба безпеки зібрала докази вини російського агента, який збирав розвідувальні дані про дислокацію підрозділів Сил оборони у Краматорську.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Крім того, він передавав місця перебування та маршрути переміщення співробітників українських правоохоронних органів на території регіону.

Зловмисника затримали в результаті спецоперації контррозвідки СБУ на Донеччині у травні цього року. У нього вилучено мобільний телефон із доказами законспірованого листування з ворогом.

Суд призначив йому покарання у вигляді 14 років ув’язнення.

Фото: СБУ
За даними слідства, поплічником окупантів є місцевий житель, якого після початку повномасштабного вторгнення завербував представник спецслужб РФ.

У поле зору агресора потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово висловлював серед оточуючих. Зловмисник розповідав про “швидке” захоплення українського міста і встановлення там московського режиму.

За вказівкою загарбників він об’їжджав територію райцентру і фіксував переміщення українських військ. Отриману інформацію агент передавав своєму російському куратору у вигляді позначок геолокацій на електронних картах. Для комунікації використовували анонімні месенджери.

За це зловмисник отримував гроші з країни-агресора. Сума залежала від актуальності та важливості розвідувальних відомостей.

Фото: СБУ
Унаслідок слідчо-оперативних дій співробітники СБУ своєчасно викрили російського агента і задокументували його злочинні дії.

На підставі зібраних доказів суд визнав фігуранта винним за ч. 7 ст. 111-1 (надання державі-агресору допомоги у веденні бойових дій проти Збройних сил України) Кримінального кодексу України.

Розслідування проводили контррозвідники та слідчі Служби безпеки Донецької та Луганської областей за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

Нагадаємо, мешканку Краматорська судитимуть за те, що вона у вересні 2022 року із власного телефону надсилала інформацію і скріншот карти з геомітками на номер російського мобільного оператора.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram