ГоловнаПраво

ДБР проводить обшуки у родичів Медведчука та Козака (оновлено)

Вони є суб’єктами кримінального провадження щодо незаконного видобутку піску на двох кар'єрах у Львівські області

ДБР проводить обшуки у родичів Медведчука та Козака (оновлено)
Фото: lviv.nashigroshi.org

Державне бюро розслідувань проводить обшуки нерухомості, що належать підозрюваному у держзраді, нардепу-втікачу, друга голови ОПЗЖ Віктора Медведчука Тарасу Козаку.

Про це пише видання “Наші гроші. Львів”, які відвідали нерухомість родини Козаків у Сокільниках біля Львова. 

Також цю інформацію підтвердила речниця територіального управління ДБР, розташованого у Львові, Тетяна Муравель.

“Я можу тільки підтвердити, що обшуки проводяться. Більше інформації тільки після завершення обшуків”, – заявила Муравель.

У Сокільниках на одній вулиці розташовані два будинки, один із яких належить Тарасу Козаку, а ще один – його колишній дружині Руслані Козак. У них є двоє спільних дітей, зокрема донька, яка після навчання у Швейцарії мешкає у Лондоні.

Оновлення 15:28. Як повідомили у ДБР, працівники Територіального управління ДБР Львова проводять обшуки у родичів народного депутата України Віктора Медведчука та екснардепа Тараса Козака.

У Львові та області слідчі дії відбуваються у квартирах, будинках та виробничих підприємствах, що належать родині Тараса Козака, а також брату Віктора Медведчука – Сергію.

“Обшуки проводяться у межах кримінального провадження за підозрою у зловживанні владою та порушенні правил охорони або використання надр (ст. 364, ст. 240 КК України). Родичі Козака та Медведчука є суб’єктами кримінального провадження щодо незаконного видобутку піску на двох кар'єрах у Львівські області”, – йдеться у повідомленні.

Метою слідства є встановлення незаконно набутого майна Віктора Медведчука та Тараса Козака та їхніх родичів, його подальший арешт, а також документування причетності суб’єктів до фінансування збройної агресії Росії щодо України.

“Слідчі дії тривають. Лише під час обшуку в одній з квартир, що належить дружині Тараса Козака, слідчі вилучили понад 108 тис. доларів США, 8,5 тис. євро, 18,6 тис. російських рублів, документи на об’єкти нерухомості та банківські картки”, – додали у ДБР.

Фото: lviv.nashigroshi.org

Обшуки проводили у будинку, який належить саме Тарасу Козаку. Інформації щодо другого будинку немає.

Фото: lviv.nashigroshi.org
Нагадаємо, Тарас Козак - український проросійський медіамагнат, нардеп VIII і IX скликань. 2 лютого 2021 року указом президента Зеленського було затверджено рішення РНБО від 4.10.2018 року, що заблокувало діяльність проросійських телеканалів, які належать Козаку (NewsOne, 112, ZIK) терміном на 5 років.

17 лютого 2021 року проти Козака та його дружини, а також Медведчука і його дружини Оксани Марченко було введено санкції РНБО за продаж нафтопродуктів терористичним організаціям "Л/ДНР".

11 травня 2021 року стосовно Козака та Медведчука було порушено справу про державну зраду та замах на розграбування національних ресурсів в окупованому Криму. За словами генпрокурорки Ірини Венедіктової, підозра стосується трьох епізодів протиправної діяльності та співпраці з країною-агресором.

Дружина Тараса Козака – Наталія Лавренюк. Після введення санкцій вона повністю змінила прізвище, ім'я та по батькові. Офіційний сайт Федеральної податкової служби РФ вказує, що паспорт та ідентифікаційний номер, які належали Наталії Лавренюк, тепер належать особі на ім'я Світлана Жучкова. Жучковій "перейшли" й інші персональні дані Лавренюк, яка потрапила під дію українських санкцій разом з чоловіком.

Зараз Козака оголошено в розшук.

У власності матері Козака є дві квартири в столиці, зокрема в будинку, куди влучила російська ракета. Також вона володіє ресторанчиком "Зустріч" у Львові та компанією, на яку записана частина будівлі, у якій розміщено ресторан. Також на неї записано будинок і землю в селі Наварія на Львівщині, землю в селі Ясениця-Замкова. Крім того, мати Козака є співвласницею компанії "Озеро", яка звела комплекс "Наварія-Нова".

Козаку належать також нежитлові приміщення у Львові. Там він володіє трьома квартирами та чотирма паркомісцями в ЖК у центрі міста.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram