ГоловнаПраво

Антивакцинатора Стахіва заарештували під заставу майже мільйон гривень

До львівського суду СБУ доставила його із Закарпаття.

Антивакцинатора Стахіва заарештували під заставу майже мільйон гривень
Остап Стахів
Фото: Facebook/Остап Стахів

Галицький районний суд Львова 18 листопада обрав запобіжний захід антивакцинатору Остапу Стахіву. Напередодні він не з’явився до суду, оскільки був у лікарні на Закарпатті.

До суду Стахіва, якому оголосили підозру за плани повалити конституційний лад і співпрацю з РФ, доставили співробітники Служби безпеки України.

Суд постановив узяти Стахіва під варту на 60 діб з можливістю внесення застави у розмірі 998 тисяч гривень, передає "Інтерфакс-Україна".

Адвокат Стахіва заявив під час засідання, що його клієнта викрали з районної лікарні у Сваляві Закарпатської області. Водночас слідчий надав до суду довідку від медиків про те, що стан здоров'я Стахіва дає йому змогу брати участь у судовому засіданні.

Сам Стахів розповів журналістам, що в нього підвищений тиск.

Як повідомляє "Укрінформ", біля стін суду, як і напередодні, зібралися дві групи активістів. Антивакцинатори підтримують Стахіва і наголошують, що він відстоює конституційні права українського народу. Водночас Національний корпус наголошує, що його учасники прийшли під суд через те, що антивакцинатори співпрацюють з Росією і намагаються повалити конституційний лад в Україні.

Між активістами правоохоронці зробили коридор, щоб не було сутичок.

Судове засідання розпочалося із запізненням.

Стахів пояснив, що вирішив підлікуватися на Закарпатті, бо в нього "немає довіри до львівських медиків".

"Тому поїхав у Сваляву. А зараз до мене навіть не допускають лікарів", – сказав Стахів.

Він також поскаржився, що його тримали до третьої ночі на вулиці вчора, "щоб я вимерз", а потім – у камері, яка не опалюється.

Нагадаємо, що Остап Стахів вважається лідером руху антивакцинаторів України. У вівторок, 16 листопада, СБУ оголосила йому підозру і заявила, що він листувався щодо захоплення влади в Україні з громадянами Росії.

Йому інкримінували ст. 109 Кримінального кодексу, тобто дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. Ця стаття передбачає до 10 років в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram