ГоловнаПраво

У Раді зареєстровано законопроєкт про розподіл справ у Верховному Суді (оновлено)

Проєкт закону зареєстрували п'ятеро депутатів "Слуги народу".

У Раді зареєстровано законопроєкт про розподіл справ у Верховному Суді (оновлено)
Фото: Макс Требухов

У Верховній Раді зареєстровано проєкт закону, що передбачає розподіл скарг на суддів Великої палати Верховного Суду та Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду без урахування їх спеціалізації. На сайті парламенту йдеться, що авторами законопроєкту є п'ятеро народних депутатів від "Слуги народу".

LB.ua має в розпорядженні текст цього законопроєкту в тому варіанті, який було подано для реєстрації в парламент. У проєкті йдеться про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства, зокрема, щоб розподіл скарг на рішення Вищої ради правосуддя з приводу дисциплінарних скарг у Великій палаті Верховного Суду здійснювався між усіма суддями без урахування їх спеціалізації.

Крім цього, пропонують розгляд у порядку спрощеного позовного провадження адміністративної справи (оскарження актів чи дій Президента, Верховної Ради, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів) в складі колегій Касаційного адміністративного суду не менш ніж трьох суддів (зараз не менш ніж п'ять) і також не враховувати спеціалізацію суддів.

Оновлення: На 12:25 текст проєкту опубліковано на сайті парламенту.

Метою цього законопроєкту, як вказано в документах, є вирівнювання навантаження між суддями Великої палати Верховного Суду, а також зменшення навантаження на Касаційний адміністративний суд.

Нагадаємо, конкурс до Верховного Суду здійснювався з урахуванням спеціалізації суддів. У складі Верховного Суду працюють касаційні суди (кримінальний, цивільний, господарський, адміністративний).

З початку року по 14 лютого Касаційний адміністративний суд розглянув 5592 скарг, клопотань, позовів. Тоді як, наприклад, Касаційний господарський - 3172. Велика палата - 135.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram