ГоловнаПолітика

Порошенко заявив, що купівля електроенергії у Білорусі – це пастка для України

У найбільш скрутний момент Лукашенко може відключити енергетичний експорт в Україну.

Порошенко заявив, що купівля електроенергії у Білорусі – це пастка для України

Українська влада не має стратегії, як подолати енергетичну кризу і при цьому не втратити енергонезалежність.

Про це заявив п’ятий Президент України, лідер партії “Європейська Солідарність” Петро Порошенко в ексклюзивному інтерв‘ю для програми The Week на телеканалі Прямий.

Він наголосив, що купівля електроенергії у Білорусі небезпечна, оскільки у найбільш скрутний момент Лукашенко може відключити енергетичний експорт в Україну.

“Яка стратегія країни і вищого політичного керівництва країни, що робити? Моя відповідь дуже проста – якщо ти не знаєш, зізнайся. Запроси допомогу. Склич РНБО з питань енергетики. Запроси керівників парламентських фракцій. Треба – будь ласка, я готовий прийти, допомогти і пояснити, яким чином ми у набагато більш складних умовах відключили російську електроенергію і припинили купляти російський газ”, –нагадав Порошенко.

Він також зауважив, що Зеленський має пояснити країні, чому за кошти, які НАК Нафтогаз отримав внаслідок виграшу в суді проти Газпрому, не купили газ у сховища.

“Чому були вкрадені кошти НАК Нафтогаз замість того, щоб купити газ? Тоді б не було проблем. А чому Коломойський разом із Зеленським, його бізнес-партнером таким чином організували роботу Центренерго – коли вони спалили вугілля, купляли його за супер дорогою ціною, а Коломойському відпускали електроенергію за півціни, в такий спосіб завдавши збитків на багато-багато мільярдів гривень. От що робити зараз?”, – обурився Порошенко.

Лідер “Євросолідарності” зазначив, що “Ми свого часу зробили все можливе для того, щоб завезти з усього світу вугілля, починаючи від США, Польщ іі закінчуючи Австралією тоді, коли Путін перестав постачати нам вугілля. Ми ж це все проходили”.

“Мизнаємо, як тут діяти. Що ми почули на вчорашній прес-конференції? Що винуваті люди. Виявляється, вони мали закупляти вугілля, виявляється, вони мали закупляти все необхідне. І на сьогоднішній день це поразка чи визнання власної безпорадності”, –вважає Порошенко.

П’ятий Президент України наголосив, що закупівля електроенергії у Білорусі – це пастка. “Побачите – Білорусь припинить нам постачати електроенергію при температурі мінус 15 –мінус 20. Щоб саме зараз, підсадивши нас на голку, вдарити, щоб було ще більш болюче”, – резюмує Порошенко.

Нагадаємо, 22 листопада Міністр енергетики Герман Галущенко підтвердив відновлення імпорту електроенергії з Білорусі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram