ГоловнаПолітика

Кравчук розповів про замах під час виборчої кампанії президента 1994 року

У Харкові на нього напали з ножем. 

Кравчук розповів про замах під час виборчої кампанії президента 1994 року
Глава делегации Украины в Трехсторонней контактной группе Леонид Кравчук
Фото: Leonid-kravchuk.com.ua

Перший президент України Леонід Кравчук розповів, що 1994 року під час підготовки до другого туру президентських виборів на нього вчинили замах. Про це він заявив у інтерв'ю LB.ua в межах спецпроєкту до 30-річчя Незалежності України.

"Я ніколи про це не кажу, та на мене було скоєно замах. Це було під час підготовки до другого туру президентських виборів 1994 року. Тоді в Харкові на мене напав убивця з ножем. Урятував мені життя охоронець. Потім, уже після завершення моєї каденції, Кучма дізнався про те, що Росія веде проти мене серйозну роботу, що мені надходять погрози, він дав розпорядження СБУ і виділив мені додаткову охорону. Росіяни планували зняти мене з поїзда (я ж їздив поїздом по областях) і доставити до Москви, щоб я зняв свій підпис з Біловезьких угод, денонсував їх", – зізнався перший президент.

Кравчук не знає, хто був замовником.

"Про це знала СБУ і знав Кучма. Від нього це пішло. Він сказав: «Леоніде Макаровичу, є інформація про те, що потрібно посилити вашу охорону». От і все, що мені було відомо", – розповів він. 

Нагадаємо, що Леонід Кравчук на виборах президента 1991 року здобув перемогу в першому турі. Його конкурентом був В'ячеслав Чорновіл

У 1993 році Верховна Рада ухвалила рішення провести консультативний референдум про висловлення недовіри президенту і парламенту. Однак згодом цей референдум скасували, а Рада вирішила провести дострокові вибори. 

У 1994 році в Україні провели дострокові президентські вибори після досягнення компромісу між президентом і парламентом. У другий тур вийшли Леонід Кравчук і Леонід Кучма. Кравчук поступився із результатом 45,06% голосів, Кучма отримав 52,14%. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram