ГоловнаПолітика

СБУ допитала Медведчука у справі про держзраду (оновлено)

Слідчі дії стосувалися фактів, що фігурують в так званих "плівках Медведчука-Суркова".

СБУ допитала Медведчука у справі про держзраду (оновлено)
Фото: 112

Служба безпеки України допитала народного депутата Віктора Медведчука в рамках розслідування справи про державну зраду.

Про це повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерела у правоохоронних органах.

"Медведчука у вівторок допитали в СБУ", - розповів співрозмовник агентства.

Він такоже додав, що справа стосується державної зради.

Оновлено. У Службі безпеки уточнили, що сьогодні, 9 березня, слідчі провели допит Медведчука щодо фактів, які фігурують в так званих "плівках Медведчука-Суркова", які раніше були оприлюднені у ЗМІ.

Зазначається, що у рамках цього кримінального провадження двічі викликався Петро Порошенко. Однак, він не з’явився на допит.

Оновлено. Адвокат Порошенка Ігор Голован спростував інформацію про виклик на допит.

"Вкидання інформаційного фейку про начебто виклик Петра Порошенка на допит до СБУ є спробою влади відволікти увагу українців від широкомасштабної корупції в Офісі президента і ескалації на фронті. Тому я звертаюся до Служби безпеки з вимогою спростувати цю дезінформацію, а до ЗМІ – її не поширювати", - написав він у фейсбуці.

Нагадаємо, Рада національної безпеки та оборони включила Медведчука та його дружину Оксану Марченко в санкційний список за фінансування тероризму. РНБО також доручила Кабінету міністрів вжити заходів для збереження та експлуатації частини нафтопродуктопроводів загальною протяжністю 1 433 км, що проходять через територію України. Мова йде про ділянку нафтопродуктопроводів Самара - Західний напрямок і Грозний - Армавір - Трудова, яка проходить територією України. Вона у 2018 році була виведена з державної власності та передана в користування російським комерційним структурам і компаніям, афільованим з Медведчуком.

Рішенням РНБО президент також фактично заблокував діяльність трьох телеканалів – 112, Newsone та ZIK, які пов’язують із Медведчуком.

Згодом в одному з інтернет-видань було оприлюднено запис нібито розмови колишнього помічника президента Росії Владислава Суркова та Віктора Медведчука, які в 2014 році обговорювали постачання електроенергії в окупований Крим й обмін полоненими на Донбасі. Тоді в прес-центрі СБУ повідомили: "Ці записи ретельно вивчають слідчий та оперативний підрозділи СБУ щодо наявності в діях співрозмовників ознак кримінального правопорушення".

У СБУ також пояснили, що проводять слідчі дії, щоб задокументувати весь протиправний механізм постачання вугілля з тимчасово окупованої території Луганської області до РФ та України. Сам Медведчук заявив, що "у влади немає жодних доказів щодо його винуватості".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram