ГоловнаПолітика

Славоміру Новаку вручено українську підозру

Ексглаві "Укравтодору" інкримінують хабарництво.

Славоміру Новаку вручено українську підозру
Фото: facebook/Славомір Новак

Колишньому виконувачу обов’язків керівника "Укравтодору" Славоміру Новаку в Польщі оголосили українську підозру.

Про це інформує пресслужба Національного антикорупційного бюро України.

Новаку інкримінують прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (стаття 368 Кримінального кодексу).

"НАБУ та САП зафіксували три епізоди, які можуть свідчити про ймовірне отримання колишнім керівником "Укравтодору" неправомірної вигоди. Всі ці випадки пов’язані з ухваленням рішень про використанням коштів, наданих міжнародними фінансовими організаціями у вигляді кредитів на ремонт українських доріг. Загальна сума кредитних коштів, які злочинна група використала як привід для отримання неправомірної вигоди від компаній у сфері дорожнього господарства, перевищує 270 млн євро", - повідомляють у НАБУ.

За даними слідства, в одному з епізодів йшлося про сплату 10% "консультаційних послуг", що становило понад 180 тисяч євро. В іншому компанія-переможець тендеру "Укравтодору" мала сплатити внесок до спеціально створеного спільного підприємства у Польщі, еквівалент якого становив на момент вчинення злочину понад 3,5 млн гривень.

Ще в одному з випадків йшлося про викуп іншої спеціально створеної компанії зі статутним капіталом у 15 тисяч євро за 300-350 тисяч євро. Слідство вважає, що в обмін на це Новак обіцяв "не помітити" порушень термінів виконання контрактів однією з компаній-підрядниць "Укравтодору" і не вимагати від неї сплати штрафних санкцій.

Раніше сьогодні Новака, який очолював польське міністерство транспорту, Окружна прокуратура у Варшаві звинуватила у корупції. Обвинувачення охоплюють період від жовтня 2016 року до вересня 2019 року, коли колишній міністр уряду Польщі очолював Державне агентство автомобільних доріг України.

Нагадаємо, Новака затримали 20 липня в польському Гданську. Голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що діяльність очолюваної Новаком злочинної організації була спрямована на розкрадання коштів міжнародних організацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram