ГоловнаПраво

Ситник про затримання Новака: "Діяльність злочинної організації була спрямована на розкрадання коштів міжнародних організацій"

Також екскерівник "Укравтодору" підозрюється у вимаганні хабарів за продовження договорів підприємствам, що будували дороги.

Ситник про затримання Новака: "Діяльність злочинної організації була спрямована на розкрадання коштів міжнародних організацій"
Славомир Новак
Фото: Александр Рудоманов

Голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник прокоментував затримання колишнього керівника "Укравтодору" Славоміра Новака.

На брифінгу 20 липня Ситник повідомив, що кілька осіб створили злочинну організацію, діяльність якої була спрямована на розкрадання коштів міжнародних організацій, виділених на будівництво і ремонт доріг в Україні. Паралельне розслідування відбувалося в Польщі.

"У листопаді 2019 була створена спільна міжнародна слідча група. У подальшому розслідування проводилося синхронно. Зараз в Україні і Польщі проводяться обшуки. Ряд осіб затримано, зокрема і екскерівника "Укравтодору", - повідомив Ситник.

За версією слідства, злочинні дії розпочиналися на території України, а фактично закінчувалися на території іншої держави. Неправомірна вигода одержувалася в Польщі. 

Оновлення. Голова НАБУ повідомив, що сума тендерів, яка відпрацьовується в межах розслідування, становить 270 млн євро. 

В.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук додав, що спільна слідча група досліджувала події 2016-19 років.

"Колишній в.о. керівника "Укравтодору" вживав заходів щодо отримання для себе та третіх осіб неправомірної вигоди - ці епізоди стали предметом дослідження... Один з епізодів - будівництво доріг в Україні, коли українські компанії будували, але не могли закінчити в певні строки, в.о. керівника "Укравтодору" за певну винагороду обіцяв вирішити питання щодо продовження дій таких договорів, уникнення сплати штрафних санкцій. Спосіб був цікавий - на території Польщі створювалося підприємство, за рахунок неправомірної вигоди, яка передавалася або через третіх осіб, або готівкою, ці кошти поповнювали статутний капітал підприємства", - розповів він.

Інший епізод - Новак пропонував створити спільне підприємство в Польщі з міжнародним підприємством, яке здійснює будівництво доріг. Він пропонував, що його люди нададуть 50% статутного капіталу, інші 50% - міжнародна організація. Після завершення каденції він планував очолити чи увійти в наглядову раду цього підприємства.

Нагадаємо, що 20 липня у польському Гданську правоохоронці затримали колишнього голову Державної служби автомобільних доріг України ("Укравтодор") Славоміра Новака. 

Речник міністра-координатора секретних служб Станіслав Зарин додав, що Новаку, а також двом затриманим особам буде пред'явлено звинувачення в корупції, а також у діяльності в рамках організованої злочинної групи. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram