ГоловнаПолітика

В Оман, коли там був Зеленський, прилітав глава Радбезу Росії Патрушев, - "Схеми" (оновлено)

Голова Офісу президента Андрій Єрмак назвав брехнею сюжет "Схем"

Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев прилітав до міста Маскат (Оман), коли там перебував президент України Володимир Зеленський. Високопоставлений російський чиновник прилетів у ніч з 7 на 8 січня тим самим чартерним літаком Bombardier Global Express 6000 з бортовим номером 9H-VJN, який через добу доставив президента України з Маската в Київ.

Фото: radiosvoboda.org

Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми: корупція в деталях".

Журналістам вдалося отримати підтвердження інформації про "московського пасажира" з двох не пов'язаних між собою джерел, зокрема - в базі даних про перетин кордону Російської Федерації.

Крім того, проведений журналістами моніторинг російських новин за 8 січня показав, що того дня Патрушев у публічному просторі був відсутній.

В Офісі президента стосовно цього заявили, що Володимир Зеленський "не знайомий, ніколи не спілкувався по телефону, не зустрічався і, відповідно, не обговорював жодних питань з секретарем Ради безпеки Російської Федерації Миколою Патрушевим".

Крім того, в ОП пригрозили "Схемам" судовим позовом у разі "подальшої дезінформації населення та недостатньої перевірки інформації редакцією".

Водночас у Зеленського проігнорували запитання журналістів про те, з яких причин Зеленський скористався тим самим приватним літаком, яким в Оман прилетів секретар Радбезу РФ Патрушев.

У Раді безпеки Росії заявили, що ці питання може коментувати тільки прессекретар Патрушева, але до моменту виходу розслідування в ефір його телефон не відповідав.

Ексглаву ФСБ Патрушева називають другою після Путіна людиною в Росії.

Оновлення. Голова Офісу президента Андрій Єрмак назвав брехнею сюжет "Схем" і заявив, що "коментувати там нічого".

"Це все - брехня від початку і до кінця, і немає жодного об'єктивного твердження, яке могло б стати реальним, ґрунтовним предметом для обговорення. Завтра будь-хто може випустити такий сюжет про будь-кого, в якому єдиним свідченням буде «як стверджують наші джерела» і зовсім маніпулятивні фрази під драматичну музику. Чи прийнятно це, чи журналістика це, чи професійна робота? Будь-яка людина з навичками критичного мислення скаже, що ні", - написав він у фейсбуці.

Єрмак запевнив, що на Банковій готові відповідати на будь-які питання, "готові до спілкування з журналістами".

"Але хотілося б відповідати на питання, ґрунтовані на фактах, а не припущеннях. Тоді, упевнений, у нас буде конструктивний діалог і успішна країна - чого ми всі, безумовно, прагнемо", - додав він.

Нагадаємо, на Різдво Зеленський полетів в Оман. Після того, як у ЗМІ з'явилася ця інформація, Офіс президента повідомив, що глава держави відбув до Оману з робочою поїздкою "для зустрічей на вищому рівні" - з відповідальним за іноземні справи міністром Юсуфом бін Аляві бін Абдаллою та виконавчим президентом Державного генерального резервного фонду Абдулсаламом аль-Муршиді.

Судячи з офіційних фото, переговори відбулися в одному з місцевих готелів і пройшли в один день, хоча Зеленський перебував у країні з 5 по 8 січня.

Вранці 8 січня прессекретар Зеленського Юлія Мендель повідомила, що він перериває свій візит через катастрофу літака МАУ в Ірані. Незважаючи на це, до Києва Зеленський повернувся тільки вночі 9 січня, майже через добу після аварії.

Міністерство закордонних справ і Офіс президента заявили, що свого часу пояснять різдвяну поїздку Зеленського в Оман.

13 лютого нардеп Володимир Ар'єв оприлюднив відповідь ОП, в якій стверджується, що поїздка президента України в Оман не була офіційним візитом, не мала офіційного статусу і відбувалася за особисті кошти.

Офіс президента пообіцяв, що Зеленський відобразить поїздку до Оману у своїй декларації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram