ГоловнаПолітика

Архієпископа ПЦУ Климента затримали в Сімферополі (оновлено)

Він планував відвідати суд у справі політв'язня Павла Гриба в Ростові-на-Дону.

Архієпископа ПЦУ Климента затримали в Сімферополі (оновлено)
Архиепископ Климент
Фото: pomisna.info

Російська поліція затримала архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента. Затримання відбулося на автовокзалі Сімферополя 3 березня. Про це повідомляє сайт Pomisna.info.

"Останні відомості про нього - що його везуть в Київське районне відділення поліції", - йдеться в повідомленні.

Архієпископ Климент, який є головою Православної місії допомоги жертвам порушення прав людини і особам, позбавленим волі, планував відвідати суд у справі політв'язня Павла Гриба в Ростові-на-Дону.

Станом на 12:15 за київським часом зв'язку із затриманим немає.

Оновлення 15:20. Архієпископа Климента затримали, щоб нібито допитати про крадіжку в його церкві. Про це владика розповів BBC News Україна по телефону.

Архієпископ сказав, що повинен був виїхати о 13 годині з центрального автовокзалу Сімферополя на суд над Павлом Грибом в Ростові-на-Дону.

"У вівторок, враховуючи, що є рішення суду про те, що я можу відвідати Павла Гриба в СІЗО, причастити його і сповідувати. Але після того, як я сів в автобус, підійшли поліцейські з чергової частини автовокзалу, попросили мене вийти з автобуса. В автобусі обшукали мої речі", - повідомив владика.

У черговій частині автовокзалу почали з'ясовувати його особистість, викликали наряд поліції і відправили в центральний райвідділ.

"Хвилин через 20 вийшов черговий райвідділу і сказав, щоб я чекав слідчого, оскільки надійшов дзвінок від невідомого чоловіка, який сказав, що обікрали церкву в Сімферополі на вулиці Севастопольська. Тобто за їхньою логікою, хтось подзвонив і сказав, що обікрали мою церкву", - повідомив архієпископ.

Владика зазначає, що йому дзвінки такі не надходили і, за його інформацією, в церкві нічого не крали.

Зараз він чекає адвоката й слідчого і не передбачає, чим закінчиться ця ситуація.

Владика пов'язує те, що відбувається, з намірами влади анексованого Криму закрити головний храм Православної церкви України, що діє на території півострова.

Оновлення 16:05. Адвокат Еміль Курбедінов приїхав до райвідділу до архієпископа Климента. За його словами, з владикою "все добре". Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

У відділі поліції. Всі переживають і постійно дзвонять Аріхієпіскопу. Як нам пояснив начальник поліції, ми чекаємо ППСників, які доставили Климента в відділ. Для вивчення їх рапортів", - повідомив адвокат.

Архієпископ Климент і адвокат Еміль Курбедінов у райвідділі
Фото: Emil Kurbedinov\Facebook
Архієпископ Климент і адвокат Еміль Курбедінов у райвідділі

За його словами, мова йде про розпорядження з вимогою звільнити приміщення храму святих Володимира і Ольги в Сімферополі, яке надійшло від так званого "міністерства майнових і земельних відносин" Криму. Це був головний храм УПЦ КП на півострові, який після створення ПЦУ перейшов в її підпорядкування.

Він розташований в будівлі, що раніше належала військовому училищу. Свого часу УПЦ КП уклала договір про оренду приміщення на 49 років за номінальну плату в одну гривню в рік.

Роботу собору вже блокувала виконавча служба Росії в серпні 2017 року. Тоді російські силовики заявили, що виконували рішення суду про передачу першого поверху будівлі, де розташований храм, в державну власність.

Раніше архієпископ Климент неодноразово виступав на захист українських політв'язнів у Росії, а також звертався до Путіна з проханням звільнити Олега Сенцова, Володмира Балуха та інших політв'язнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram