ГоловнаПолітика

Рада прийняла закон про підпорядкованість релігійних громад

Для переходу храму в ПЦУ необхідні 2/3 від кворуму.

Виступ Опоблоку перед голосуванням
Фото: Анна Стешенко
Виступ Опоблоку перед голосуванням

Верховна Рада на засіданні в четвер ухвалила законопроект №4128-д про підпорядкованість релігійних громад. Він передбачає, що парафія може прийняти рішення про перехід в іншу церкву двома третинами кворуму.

За нього проголосували 229 депутатів.

Він передбачає внесення змін до законів України "Про свободу совісті та релігійні організації" та "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

Прийняті поправки передбачають, що рішення про зміну підпорядкованості релігійної громади та внесення відповідних змін або доповнень до статуту приймаються не менш ніж 2/3 від кількості, необхідної для визнання загальних зборів громади повноважними відповідно до її статуту (положення). Такі рішення завіряються підписами членів відповідної релігійної громади, які підтримали їх.

Та частина громади, яка може бути не згодна з рішенням більшості, має право зареєструвати нову громаду і укласти договір про використання культових споруд.

Релігійна організація в разі прийняття рішення про зміну своєї підпорядкованості повинна повідомити про це центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері релігії, або місцеву обладміністрацію, яка забезпечить оприлюднення рішення на своєму офіційному сайті.

Після голосування у Верховній Раді було оголошено перерву на вимогу "Опозиційного блоку", представники якого виходили до трибуни під час обговорення законопроекту.

Нагадаємо, 6 січня Православна церква України отримала від Вселенського патріархату томос про автокефалію, що дозволило парафіям УПЦ МП приєднуватися до нової української церкви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram