ГоловнаПолітика

Розслідування New York Times про помилкові докази у справі Фірташа - унікальний для США випадок, - адвокат

Адвокат Ленні Девіс заявляє, що прокурори США в справі Фірташа визнали свою помилку, заявивши, що слайд, створений компанією McKinsey, сам Фірташ ніколи не бачив і не знав про нього.

Розслідування New York Times про помилкові докази у справі Фірташа - унікальний для США випадок, - адвокат
Фото: etcetera.media

Під час міжнародної прес-конференції адвокат Ленні Девіс, представник у США Дмитра Фірташа, обвинуваченого прокурорами Департаменту юстиції США в Чикаго, назвав помилковими факти, на яких ґрунтувалися заяви прокурорів США в австрійські суди щодо екстрадиції українського бізнесмена.

Як повідомляли раніше, в понеділок, 31 грудня 2018 року, видання New York Times на першій шпальті опублікувало розслідування, в якому було доведено, що прокурори США в Чикаго направили помилкове звинувачення австрійським правовим органам. Ленні Девіс повідомив журналістів, що, за інформацією New York Times, яку видання перевірило, прокурори США необґрунтовано стверджували, що пан Фірташ і його колеги пропонували на слайді презентації Power Point платити зазначеним там же індійським чиновникам "хабар" для отримання ліцензій на видобуток копалин. У цій статті в New York Times доведено, що це не так.

"Згідно з NYT, насправді цей слайд, в якому згадується підкуп чиновників, підготувала міжнародна консалтингова компанія McKinsey, а не пан Фірташ або його група", - заявив Ленні Девіс.

За словами Девіса, компанія McKinsey була змушена визнати авторство документа.

"Слід зазначити, що компанія McKinsey опублікувала повідомлення вже після публікації в New York Times. Спочатку, коли стаття ще писалася, журналіст звернувся до компанії з проханням підтвердити, що вони були авторами слайда, і вони відмовилися. Потім, після публікації статті, вони опублікували повідомлення, заперечуючи, що New York Times цитував слайд вирвано з контексту, але при цьому визнавши, що це був їхній слайд, і вичитавши працівника, який створив його. Це перший важливий момент - про це не йшлося, поки тему не порушив New York Times", - звернув увагу Девіс.

Адвокат назвав обурливим той факт, що прокурори США "вже раніше визнали свою помилку, кажучи, що цей слайд, створений компанією McKinsey, пан Фірташ ніколи не бачив і не знав про нього - в той час, і з моменту висунення звинувачення він нічого не знав, поки вони не надіслали листа австрійській владі і доклали слайд, описуючи його як "очевидний доказ" того, що саме пан Фірташ запропонував схему з підкупом".

"Відповідно до правових процедур у США, протиріччя полягає в тому, що обвинувачений, про якого пишуть у заголовках перших шпальт видань по всьому світу у зв'язку зі звинуваченням у дачі хабарів, не має права отримати докази, які уряд має проти нього, якщо тільки він не здасться і не приїде до Сполучених Штатів сам", - пояснив адвокат.

"Це вперше в нас таке: ми дізналися, що криється за ширмою, що є у чиказьких прокурорів", - сказав адвокат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram