ГоловнаПолітика

Судові витрати у справі про катастрофу малайзійського "Боїнга" візьмуть на себе Нідерланди

Країни-учасниці розслідування планують підписати фінансовий меморандум у січні.

Судові витрати у справі про катастрофу малайзійського "Боїнга" візьмуть на себе Нідерланди
Фото: EPA/UPG

Нідерланди візьмуть на себе основні судові витрати у справі катастрофи рейсу MH17. Про це сьогодні повідомив посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов, пише "Укрінформ".

"Підписання фінансового меморандуму стане завершальним кроком у процесі притягнення до кримінальної відповідальності винних у збиванні літака", - зазначив Ченцов, який уповноважений підписати меморандум з української сторони.

Документ планують підписати в Гаазі наприкінці січня від імені п'яти країн, правоохоронні органи яких беруть участь у роботі Спільної групи з розслідування збиття літака рейсу MH17 17 липня 2014 року (JIT): Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України.

Дипломат нагадав, що в липні 2017 року було узгоджено рішення держав-учасників JIT про здійснення кримінального провадження у справі про катастрофу рейсу МН17 у рамках правової системи Нідерландів.

"Відповідно, основні організаційні та фінансові навантаження лежатимуть на Нідерландах. У той самий час протягом судового розгляду, очевидно, буде виникати необхідність покрити додаткові витрати, пов'язані зі специфікою справи і її міжнародним характером. Це стосується і захисту свідків, і участі в процесі членів сімей загиблих, і здійснення переказів, додаткових експертиз і так далі", - розповів Ченцов.

Незважаючи на те, що кримінальні провадження Україна буде передавати в Нідерланди відповідно до двосторонньої угоди від 7 липня 2017 року, під час судових слухань у Нідерландах триватиме інтенсивне співробітництво між правоохоронними та судовими органами двох країн, що також потребують додаткової логістичної і фінансової підтримки.

Меморандум закріплює досягнуті домовленості про спільне фінансування розслідувань з метою притягти до відповідальності винних у катастрофі малайзійського лайнера.

Цей документ підготовлено для розвитку міжурядового Меморандуму про взаєморозуміння про політичну підтримку кримінального переслідування осіб, винних у збитті МН17, підписаного міністрами закордонних справ п'яти країн на полях 72-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 20 вересня 2017 року.

Нагадаємо, літак "Боїнг-777" Малайзійських авіаліній, який прямував з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року в Донецькій області, загинули 298 пасажирів і членів екіпажу. Протягом розслідування причин катастрофи встановлено, що літак збили бойовики "ДНР" із зенітного комплексу "Бук-М1-2", що належить Росії. Прокуратури Нідерландів та Австралії підготували доказову базу, що підтверджує ідентичність елементів ураження, які поцілили в "Боїнг", "начинці" російського "Бука". Комплекс "Бук-М1-2" був розроблений у 1997 році, поставлений на озброєння ЗС РФ у 1998-му і ніколи не постачався в Україну.

24 травня 2018 року Міжнародна спільна слідча група поінформувала, що літак рейсу MH17 над окупованою територією Донбасу 17 липня 2014 року було збито зенітно-ракетним комплексом "Бук", який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО російських ЗС з Курська.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram