ГоловнаПолітика

Порошенко пропонує Раді прискорити процедуру держзакупівель для потреб оборони в умовах воєнного стану

Міноборони і Генштаб вимагають збільшення обсягів закупівель.

Порошенко пропонує Раді прискорити процедуру держзакупівель для потреб оборони в умовах воєнного стану
Петр Порошенко
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко пропонує Верховній Раді прискорити процедуру державних закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб оборони в умовах дії правового режиму воєнного стану.

Про це йдеться в законопроекті №9460, зареєстрованому в парламенті 3 січня.

Законопроект передбачає, що замовник матиме право укласти договір про закупівлю за переговорною процедурою через 1 робочий день, але не пізніше ніж через 7 робочих днів з дня опублікування на веб-порталі уповноваженого органу повідомлення про намір укласти договір.

Зараз закон про закупівлі для потреб оборони передбачає, що замовник має право укласти договір про закупівлю за переговорною процедурою не раніше ніж через 4 робочі дні і не пізніше ніж за 10 робочих днів з дня оприлюднення повідомлення про намір укласти договір.

Скарги, що стосуються прийнятих рішень, виконаних дій або бездіяльності замовника під час такої закупівлі можуть подаватися до органу оскарження протягом одного робочого дня з дня опублікування повідомлення про намір укласти договір про закупівлю (а не 2-4 днів, як передбачено в законі) і повинні розглядатися щонайдовше два робочі дні з дати подання скарги.

Законопроект також дозволить вносити істотні зміни в умови договору після підписання в частині збільшення обсягу продукції, суми договору, продовження терміну його дії, а також терміну виконання зобов'язань за договором.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що Міноборони і Генштаб вимагають збільшення обсягів ресурсного забезпечення потреб оборони, проведення додаткових процедур державних закупівель і внесення змін в умови укладених договорів.

Нагадаємо, з 26 листопада по 26 грудня 2018 року в Україні вводили воєнний стан у 10 областях, прикордонних з Росією, Придністров'ям і вздовж узбережжя Чорного і Азовського морів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram