ГоловнаПолітика

Україна готує позов до міжнародного суду ООН через агресію РФ у Керченській протоці, - Порошенко

Порошенко обіцяє зробити все можливе, щоб повернути моряків додому.

Україна готує позов до міжнародного суду ООН через агресію РФ у Керченській протоці, - Порошенко
Петр Порошенко в эфире "Свободы Слова"
Фото: president.gov.ua

Україна готує позов до міжнародного суду Організації Об'єднаних Націй у зв'язку з агресією Росії в Азово-Керченській акваторії.

Про це заявив президент Петро Порошенко в ефірі програми "Свобода слова", повідомляють на сайті президента.

"Готується позов до міжнародного суду ООН у зв'язку з актом агресії. Файл цей уже зафіксовано. Про відповідальність Російської Федерації за агресію проти нашої держави", - сказав він.

"Перш за все ми повинні повернути додому наших хлопців, наших героїв. І я як президент, і вся моя команда, будемо робити все можливе для того, щоб це сталося якомога швидше", - додав Порошенко, зазначивши, що проведе зустріч зі сім'ями полонених моряків.

"Ми всі повинні чітко розуміти, що вони не підсудні злочинному російському суду, оскільки, відповідно до Женевської конвенції, а вони були захоплені в результаті акту агресії, вони - військовополонені", - наголосив президент.

Він також зазначив, що росіяни змогли представити лише трьох українських моряків, які говорили на камеру "про порушення державного кордону". "Решта відмовилися визнавати цей суд. Зайняли тверду проукраїнську позицію, що ще раз свідчить - це справжні герої, які врятували країну від можливої агресії. І вони заслуговують на всіляку підтримку українського народу", - сказав президент Порошенко.

Президент підкреслив, що українські моряки діяли цілком відповідно до міжнародного права і російські військові здійснили напад уже в нейтральних водах Чорного моря, відкривши по них вогонь.

Нагадаємо, 25 листопада українські малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також рейдовий буксир "Яни Капу" прямували з порту Одеси до Маріуполя. Поблизу Керченської протоки їх перехопили чотири прикордонні кораблі РФ. Російський прикордонний корабель "Дон" пішов на таран українського буксира "Яни Капу", в результаті чого останній отримав пошкодження.

Українська корабельна група вирішила продовжити хід, оскільки діяла в рамках міжнародного морського права. Коли вона підійшла до Керченської протоки, Росія оголосила, що перехід закритий.

Українці рушили на вихід із протоки, але російські кораблі почали переслідування, а потім відкрили вогонь на поразку та захопили українські кораблі разом з екіпажами. 27-28 листопада підконтрольний Росії "суд" у Криму заарештував усіх українських моряків, у тому числі поранених, на 60 діб. Їх звинувачують у незаконному перетині російського кордону.

Україна поінформувала про агресію РФ у Керченській протоці трибунал ООН з морського права.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram