ГоловнаПолітика

ЦВК закликала кандидатів у президенти утриматися від дострокової агітації

Такі дії можуть негативно вплинути на сприйняття виборчої кампанії.

ЦВК закликала кандидатів у президенти утриматися від дострокової агітації
Фото: Макс Требухов

Центральна виборча комісія закликала майбутніх кандидатів у президенти утриматися від дострокової агітації.

Згідно із законом про вибори президента передвиборна агітація дозволяється тільки після реєстрації кандидата Центрвиборчкомом. "Але вже зараз, задовго до початку виборчої кампанії, практично у всіх регіонах України можна спостерігати активізацію агітаційної діяльності ймовірних потенційних кандидатів. Непоодинокими є випадки розміщення зовнішньої реклами, поширення відповідної агітаційної продукції, проведення соціальних і благодійних заходів, поширення іміджевих матеріалів у ЗМІ, проведення зустрічей з виборцями і т.д.", - повідомила прес-служба комісії.

Така агітація проходить за межами виборчого процесу, тому ЦВК не має можливості її контролювати, як і заборонити. "Разом з тим, подібні факти не залишаються без уваги громадянського суспільства та міжнародних партнерів України. Тому можуть негативно вплинути на формування оцінки майбутнього виборчого процесу загалом", - йдеться в заяві.

"Отже, Центральна виборча комісія закликає всіх суб'єктів виборчого процесу утриматися від передчасної агітації і неухильно дотримуватися загальновизнаних міжнародних стандартів проведення виборів і створити умови для проведення дійсно змагального процесу", - заявила комісія.

ЦВК також звертається до совісті кандидатів.

Нагадаємо, виборча кампанія на виборах президентів і реєстрація кандидатів починається за 90 днів до голосування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram