ГоловнаПолітика

Марчук розповів про неофіційні пропозиції вирішити конфлікт на Донбасі шляхом відмови від Криму

"Кажуть, що це не остаточне рішення, а часткове".

Марчук розповів про неофіційні пропозиції вирішити конфлікт на Донбасі шляхом відмови від Криму
Евгений Марчук

Представник України у підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук розповів, що в інших міжнародних робочих групах йому надходять пропозиції вирішити ситуацію на Донбасі за допомогою офіційної відмови України від анексованого Росією Криму.

Про це він повідомив журналістів.

"Я беру участь у ще двох (крім ТКГ) міжнародних платформах щодо Донбасу. І у паузах на каву-брейк мені кажуть, що якщо Україна офіційно відмовиться від Криму, зніме кримську проблему, то це може бути серйозною платформою для вирішення питання на Донбасі. Кажуть, що це не остаточне рішення, а часткове, але розмови ведуть зі мною не приватні особи", - розповів Марчук.

Одна з міжнародних груп, крім ТКГ, у якій Марчук представляє Україну, працює над компромісним варіантом мандата миротворчої місії ООН на Донбасі.

Нагадаємо, у жовтні минулого року з ідеєю сплатити Україні компенсацію за Крим виступив президент Чехії Мілош Земан на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи. Земан заявив, що анексія Криму "вже доконаний факт і повернути ситуацію до початкового стану вже неможливо". У цих умовах він запропонував вирішити питання шляхом виплати Україні компенсації від Росії - або у фінансовій формі, або нафтою і газом.

Влада України відкинула цю пропозицію. У заяві українського МЗС підкреслювалося, що країна не торгуватиме своєю територією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram