ГоловнаПолітика

Міжнародна робоча група погодила поетапне введення миротворців ООН на Донбас

Сторони також досягли згоди щодо тимчасових адміністрацій.

Міжнародна робоча група погодила поетапне введення миротворців ООН на Донбас
Евгений Марчук
Фото: ukrinform.ua

Міжнародна робоча група з узгодженню параметрів введення на Донбас миротворчої місії Організації Об'єднаних Націй досягла компромісу приблизно на 30% після того, як сторони зійшлися на необхідності поетапного введення миротворців.

Про це повідомив представник України в підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи з питань урегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук, який також представляє Україну в міжнародній робочій групі.

"Я представляю Україну ще в двох групах із питань Донбасу. Одна з них стосується мандата миротворчої місії ООН, який був би компромісним. Там не беруть участь ОРДЛО. Крім України і Росії, до її складу входять США, Великобританія, Німеччина, фахівці ООН із миротворчих місій, Нідерланди. Остання зустріч відбулася в Братиславі. Ми там прийшли приблизно до 30% консенсусу, але це робочий рівень. Можливість просування з'явилася, коли сторони погодилися миротворчий процес розбити на 4-5 етапів", - розповів Марчук.

За його словами, сторони також досягли згоди щодо тимчасових адміністрацій на Донбасі.

"Другий блок документів - це перехідні компоненти: перехідна юстиція, перехідні адміністрації, амністія, вибори. Там непросто, але в деяких питаннях з приводу формування перехідних адміністрацій є згода. Наприклад, якщо взяти поетапне введення миротворців, то перший етап - це лінія фронту і нормалізація життя в прифронтовій зоні. У перехідних адміністраціях старшим може бути миротворець або за згодою, але обов'язково повинні бути представники і з окупованої частини, і з не окупованої", - зазначив Марчук.

Він додав, що найскладніше під час переговорів - це недовіра сторін, яку необхідно долати "шляхом виключення мови ненависті серед політиків і ЗМІ".

Нагадаємо, раніше українська сторона ТКГ виключала напрямок миротворчої місії ООН на Донбас до виборів Президента і Верховної Ради. Влітку Петро Порошенко зазначив, що наявність спостерігачів ООН дозволить провести місцеві вибори в ОРДЛО.

Формат миротворчої місії є спірним питанням для України і Росії, яка підтримує бойовиків. Україна розраховує на повномасштабну місію, яка візьме під контроль усю окуповану територію Донбасу включно з держкордоном. Росія пропонує лише "охоронну місію" для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ в районі лінії зіткнення.

Фінансувати місію готові США і Франція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram