ГоловнаПолітика

Волкер назвав країни, які готові відправити миротворців на Донбас

Організаційні моменти ще повинні обговорюватися.

Волкер назвав країни, які готові відправити миротворців на Донбас
Фото: twitter

Спецпредставник Держдепартаменту США в Україні Курт Волкер назвав низку країн, які готові відправити, в рамках миротворчої місії, своїх військовослужбовців на Донбас.

Про це він розповів в інтерв'ю "Ехо Москви".

"Що стосується країн, низка держав вже заявила, що вони будуть готові внести свій вклад. Про це заявили Швеція, Фінляндія, Австрія, Білорусь, Сербія і Туреччина. На мій погляд, це хороший діапазон країн, до складу якого входить кілька держав, які розглядаються в Росії більше як частина Заходу, і кілька держав, які розглядаються на Заході більше як частина простору СНД, і я вважаю, що відчуття балансу було б логічним", - зазначив він.

Дипломат зазначив, що організаційні моменти ще повинні обговорюватися.

"Те, як будуть розгорнуті миротворці, на якому етапі, підлягає обговоренню, але з фундаментальної точки зору після повного розгортання це повинні бути справжні миротворчі сили, які контролюють ситуацію в області безпеки", - наголосив Волкер.

Також він зазначив, що миротворчі сили на Донбасі повинні будуть діяти з мандатом ООН.

На думку Волкера, проблема з Мінськими угодами полягає в тому, що вони не реалізуються. Саме тому США, Франція і Німеччина запропонували ввести в регіон миротворчі сили під мандатом ООН, які будуть незалежним чином забезпечувати безпеку в районі конфлікту.

Нагадаємо, в липні політдиректори МЗС країн "нормандської четвірки" обговорили розміщення миротворців ООН на Донбасі. Наступна зустріч запланована на вересень.

На думку радника президента США з питань національної безпеки Джона Болтона, обговорення РФ розміщення миротворців може бути непрямим визнанням участі у війні. У той же час голова МЗС Франції переконаний, що час для направлення на Донбас миротворчої місії ООН наразі не прийшов.

Формат миротворчої місії є спірним питанням для України і РФ, яка підтримує бойовиків. Україна розраховує на повномасштабну місію, яка візьме під контроль всю окуповану територію Донбасу включно з держкордоном. Росія пропонує лише "охоронну місію" для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ в районі лінії зіткнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram