ГоловнаПолітика

Порошенко доручив поширити ноту про непродовження Договору про дружбу з РФ в ООН

У понеділок президент летить у Нью-Йорк на Генасамблею ООН.

Порошенко доручив поширити ноту про непродовження Договору про дружбу з РФ в ООН
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко пропонує поширити ноту про непродовження Договору про дружбу, співпрацю і партнерство з Росією як офіційний документ Генасамблеї та Ради Безпеки ООН.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У понеділок я відбуваю в Нью-Йорк на Генасамблею ООН. Позавчора комітет підтримав український проект резолюції щодо Криму, і я дав доручення, щоб повідомлення, нота України про припинення Договору, було поширене як офіційний документ Генеральної асамблеї та Ради Безпеки ООН для того, щоб ні в кого не залишалося сумнівів - Україна остаточно пішла від радянської імперії, від Російської імперії, і наш фантастичний народ повертається в сім'ю народів Європейського Союзу", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і РФ було підписано 31 травня 1997 року терміном на 10 років і з автоматичним продовженням на наступні десятирічні періоди у разі відсутності заперечень сторін. У ньому закріплюється принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного.

Згідно зі ст. 40 договору, його дія автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить іншій стороні про своє бажання припинити його дію шляхом письмового повідомлення не менш ніж за шість місяців до закінчення чергового 10-річного періоду.

У 2014 році Росія порушила договір, окупувавши Крим і частину Донецької та Луганської областей. Незважаючи на це, Україна вирішила не розривати договір, а дочекатися його припинення.

21 вересня українське МЗС направило Росії ноту про припинення дії Великого договору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram