ГоловнаПолітика

Рада підтримала поправки до Конституції про прагнення України в ЄС і НАТО

Законопроект спрямовано на оцінку до Конституційного Суду.

Рада підтримала поправки до Конституції про прагнення України в ЄС і НАТО
Фото: 112

Верховна Рада направила до Конституційного Суду законопроект №9037 про внесення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі і НАТО.

За це рішення проголосував 321 народний депутат.

Це перший крок до внесення змін до Конституції.

Згідно із запропонованими поправками, до повноважень Верховної Ради належатиме "реалізація стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору".

Президент України стане гарантом реалізації стратегічного курсу держави на членство держави в ЄС і НАТО. Кабінет Міністрів, своєю чергою, повинен буде забезпечувати реалізацію стратегічного курсу на членство України в цих організаціях.

При цьому в преамбулі конституційними змінами пропонується закріпити, що Верховна Рада підтверджує "європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського і євроатлантичного курсу України".

Крім того, голова держави пропонує з перехідних положень Конституції виключити норму про те, що "використання нинішніх військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою".

Президентський проект закону було зареєстровано в парламенті 3 вересня.

Минулого року Верховна Рада прийняла закон, згідно з яким вступ України в НАТО визначається як одна з основ зовнішньої політики. Його підтримали 276 народних депутатів, тоді як для зміни Конституції необхідно щонайменше 300 голосів.

Курс на членство в НАТО прописаний у законах "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики" і "Про основи національної безпеки України". Військова доктрина України також передбачає розвиток Збройних сил України за західними стандартами і досягнення сумісності зі збройними силами держав - членів НАТО.

Конституцію України було прийнято в 1996 році і в неї вже не один раз вносили суттєві зміни.

У 2004 році в результаті конституційної реформи було внесено поправки, які послаблювали владу президента.

У 2010 році Конституційний суд скасував цю реформу і повернув Конституцію 1996 року.

У 2011 році в Конституцію було внесено поправки, які продовжують термін повноважень Верховної Ради і місцевих рад з 4 до 5 років.

У 2013 році в Конституцію було внесено поправки, що розширюють повноваження Рахункової палати в частині контролю за надходженнями до державного бюджету, скасовані в результаті конституційної реформи 2010 року.

На початку 2014 року Верховна Рада проголосувала за повернення до Конституції України в редакції 2004 року.

У 2016 році в Конституцію було внесено зміни в частині правосуддя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram