ГоловнаПолітика

80% поправок у Виборчий кодекс "закинуто вагоном" для затягування процесу, - Ємець

"У парламенті є велика кількість людей, які не хочуть міняти систему".

80% поправок у Виборчий кодекс "закинуто вагоном" для затягування процесу, - Ємець
Фото: Макс Требухов

З 4400 поправок, поданих у Виборчий кодекс, 80% є компіляцією з інших законів, "порубані за статтями і закинуті «вагоном», щоб створити умови для затягування процесу". Про це в інтерв'ю LB.ua сказав депутат від "Народного Фронту" Леонід Ємець.

"З цих 4400 поправок 20% - правки, які мають на меті поліпшити цей законопроект. Такі правки стосуються членів комісії, того-таки прохідного бар'єру - 3, 4, 5%, є різні варіанти. А ще 80% правок є компіляцією з інших законів, порубані за статтями і закинуті «вагоном», щоб створити умови для затягування процесу. Ці правки подані від різних фракцій. У парламенті є велика кількість людей, які отримали мандат, банально його купивши або отримавши як робочий інструмент від якогось олігарха, і ці люди, очевидно, не хочуть міняти систему", - сказав він.

На думку Ємця, робоча група комітету з питань правової політики і правосуддя цілком може встигнути розглянути всі правки, подані до Виборчого кодексу, до 1 жовтня. Після цього законопроект зможуть винести в зал Верховної Ради для розгляду.

Без прийняття Виборчого кодексу майбутнє скликання парламенту буде значно більш корупційним і заангажованим, вважає депутат.

"У парламенті вже лунають ідеї, щоб прийняти законопроект так, щоб він запрацював через одне скликання. Це є абсолютною фікцією і маніпуляцією. І я категорично не підтримую (таку ідею, - LB.ua). Адже якщо наступний парламент буде сформований за нинішніми правилами, він буде значно більш корупційним, заангажованим і підконтрольним зовнішнім впливам, ніж той, що є зараз. Бо обираний на тлі революції. І реваншисти, і корупціонери ще зі страхом дивилися на громадську позицію. А тепер, коли подивилися, що в країні нічого особливо - з погляду боротьби з корупцією - не змінюється, вони знову планують повертатися в парламент. І це спрацює", - сказав він.

Нагадаємо, Виборчий кодекс був проголосований у першому читанні 7 листопада минулого року. Законопроект пропонує скасувати мажоритарку і ввести відкриті виборчі списки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram