ГоловнаПолітика

Порошенко ветував закон про введення механізму "єдиного вікна" на митниці

Президент повернув його в Раду з пропозиціями.

Порошенко ветував закон про введення механізму "єдиного вікна" на митниці
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко ветував закон, який передбачає введення механізму "єдиного вікна" на митниці.

Про це повідомила прес-служба президента.

Зазначають, що Порошенко повернув у Верховну Раду з пропозиціями закон "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо впровадження механізму "єдиного вікна" й оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України", прийнятий 5 липня 2018.

У пропозиціях він зазначив, що запропонований на підпис закон є надзвичайно важливим і висловив підтримку необхідності введення механізму "єдиного вікна" й оптимізації здійснення контрольних процедур під час переміщення товарів через митний кордон України.

У той самий час Порошенко підкреслив, що окремі положення закону не можуть бути підтримані.

Так, цим законом вносяться зміни в закони України "Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу" і "Про державну підтримку сільського господарства України", за якими спеціальні вагони для перевезення зерна зараховано до техніки та обладнання для агропромислового комплексу, на придбання яких сільськогосподарським товаровиробникам надається державна підтримка.

З 1 січня 2018 компенсація сільськогосподарським товаровиробникам за придбані техніку та обладнання надається в розмірі 25% вартості сільгосптехніки й обладнання вітчизняного виробництва.

Отже, президент зазначив, що запропонована законом держпідтримка на часткове відшкодування вартості закупівлі спеціальних вагонів для перевезення зерна не забезпечує досягнення соціальних і економічних цілей державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників.

Незважаючи на те, що вартість спеціальних вагонів для перевезення зерна, а також значні витрати, необхідні на їх утримання і експлуатацію. обсяги продукції рослинництва власного виробництва, претендувати на таку державну підтримку зможуть переважно великі сільськогосподарські підприємства.

За таких обставин запроваджувана законом державна підтримка на часткове відшкодування вартості закупівлі спеціальних вагонів для перевезення зерна є несправедливою щодо більшості сільськогосподарських товаровиробників.

Звернення до президента з проханням ініціювати поправки до прийнятого закону також скерували Українська зернова асоціація, Асоціація підприємств - виробників техніки і обладнання для агропромислового комплексу "Украгромаш".

Нагадаємо, Кабмін затвердив концепцію створення і функціонування на митних пунктах автоматизованої електронної системи обміну даними "єдине вікно" в травні 2016 року.

5 липня 2018 року Рада прийняла відповідний закон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram