ГоловнаПолітика

Україна завершила ратифікацію угоди з Нідерландами про співпрацю у справі MH17

Судове переслідування підозрюваних відбудеться від імені всіх 298 жертв авіакатастрофи.

Україна завершила ратифікацію угоди з Нідерландами про співпрацю у справі MH17
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко в суботу, 21 липня, підписав закони про ратифікацію угоди між Україною та Нідерландами про міжнародну правову співпрацю щодо злочинів, пов'язаних з катастрофою літака "Малазійських авіаліній", яка сталася 17 липня 2014 року, і про виконання цієї угоди.

Про це повідомила прес-служба глави держави.

Ратифікація угоди та імплементація її положень у національне законодавство забезпечує співпрацю між компетентними органами обох держав, визначає порядок та особливості виконання окремих процесуальних дій в рамках угоди з метою здійснення ефективного кримінального переслідування та засудження осіб, причетних до катастрофи літака, в рамках судової системи Нідерландів.

Зокрема, мова йде про особливості передавання Україною Нідерландам кримінального провадження, виконання запити компетентного органу Королівства Нідерландів про забезпечення участі особи як обвинуваченого в судовому провадженні на території Нідерландів в режимі відеоконференції, виконання запиту компетентного органу Нідерландів про допит свідка або експерта в режимі відеоконференції.

Нагадаємо, угоду було підписано 7 липня 2017 року і ратифіковано Верховною Радою 12 липня 2018 року. Документ передбачає, що судове переслідування підозрюваних у катастрофі літака рейсу MH17 відбудеться від імені всіх 298 жертв авіакатастрофи. Угода також передбачає можливість прослуховування Нідерландами свідчень підозрюваних у причетності до катастрофи за допомогою відеозв'язку.

"Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб. Всі вони загинули.

Міжнародна слідча група, яка встановлювала обставини аварії літака Malaysia Airlines, дійшла до висновку, що лайнер був ракетою із комплексу "Бук", що належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, яка базується в Курську. Комплекс був доставлений на Донбас, причому всі машини, що супроводжували його, також належали до російських Збройних сил.

У МЗС Росії висновки слідства назвали "зразком голослівних звинувачень", а президент Володимир Путін заявив, що Росія визнає результати розслідування тільки в тому випадку, якщо сама братиме в ньому участь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram