ГоловнаПолітика

Арештована в США російська шпигунка Бутіна брала участь в окупації Криму

Після окупації Криму Бутіна активно включилася в проект "Новоросія".

Арештована в США російська шпигунка Бутіна брала участь в окупації Криму
Фото: ABC News

Росіянка Марія Бутіна, яка була затримана в Вашингтоні за підозрою в шпигунстві на користь Росії, брала активну участь у встановленні окупаційної влади в Криму в 2014 році.

Про це пише аналітик Вадим Лабас на Enigma.

За його словами, ще в 2009-му Бутіна відвідувала всеросійський фестиваль "Селігер", на якому готували "сепаратистських лідерів" в Україні і де вперше з'явився прапор "ДНР".

"Уже через рік Марія створює організацію "Громадська безпека і порядок" і активно бере участь в збройному житті РФ. У 2011-му на базі своєї громадської організації Марія створює рух "Право на зброю", який незабаром стає флагманом боротьби за дозвільну систему на короткоствол. Через короткий час "Право на зброю" стає політичним проектом", - розповів Лабас.

Після окупації Криму Бутіна активно включилася в проект "Новоросія" - використовувала свій вплив серед певних верств населення і закликала до підтримки терористів на сході України.

"Після остаточного розгрому проекту "Новоросії" Бутіна потрапляє під крило заступника голови Центробанку Олександра Торшина (перебуває під санкціями США), який в цей час стає почесним членом організації "Право на зброю". І вже на початку 2016 року її посилають в США впливати на політичні кола", - розповів аналітик.

Також Бутіна є почесним членом "Всеукраїнської асоціації власників зброї" (ВАВЗ).

Бутіну звинувачують в змові з метою роботи в якості незареєстрованого агента російського уряду і підозрюють у збиранні розвідувальної інформації про американських офіційних осіб і політичні організації, а також в спробах встановити для Кремля негласні канали зв'язку з політичними силами в США.

Звинувачення наполягає, що Бутіна використовувала свої зусилля на підтримку права на володіння зброєю для встановлення контактів усередині Національної стрілецької асоціації і Республіканської партії, як під час президентської кампанії 2016 року, так і після обрання Дональда Трампа президентом.

Зараз Марія Бутіна перебуває в слідчому ізоляторі в Вашингтоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram