ГоловнаПолітика

На переговорах у Мінську не вдалося досягти прогресу щодо полонених

Відповіді на пропозицію передати 23 росіян Україна не отримала.

На переговорах у Мінську не вдалося досягти прогресу щодо полонених
Фото: EPA/UPG

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко за підсумками роботи гуманітарної підгрупи і ТКГ в Мінську повідомила про відсутність прогресу у питаннях звільнення заручників і пошуку зниклих безвісти на Донбасі.

"Немає жодного прогресу в питаннях звільнення заручників і пошуку зниклих. Це викликає велике занепокоєння, особливо на тлі останніх тривожних новин про погіршення стану здоров'я наших політв'язнів і заручників, про оголошення О. Сенцовим голодування, на тлі тривалого голодування В. Балуха", - написала вона у фейсбуці в середу.

Відповіді від росіян щодо 23 російських громадян, засуджених за злочини проти української держави, яких Україна готова передати РФ для звільнення політв'язнів і заручників, досі немає, зазначила Геращенко.

Під час проведеного в середу у Мінську засідання Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі українська сторона застерегла Російську Федерацію від намірів організувати фейкові "вибори" на території тимчасово окупованих нею територій в Донецькій та Луганській областях України, додала Геращенко.

"З нашої сторони чітко зазначено, що будь-які "вибори" на тимчасово окупованих територіях Донбасу, у разі їх проведення Російською Федерацією, будуть нікчемними і не матимуть жодних правових наслідків. І за це повинна бути відповідальність РФ", - написала вона.

Геращенко також повідомила, що українська сторона звернула увагу спеціального представника чинного голови ОБСЄ та представника ОБСЄ в ТКГ Мартіна Сайдіка і глави СММ Ертурула Апакана на факт участі незаконних збройних формувань з т. зв. "Південної Осетії" у фейковому "параді" 9 травня цього року в тимчасово окупованому Донецьку.

"Українська сторона звернулася до представників ОБСЄ з наполегливим проханням дати належну оцінку цьому черговому факту порушення Росією Мінських домовленостей, особливо враховуючи те, що за т. зв. "міждержавною угодою" між РФ і "Південною Осетією" (2017) підрозділи "збройних сил" останньої входять до складу збройних сил Російської Федерації", - написала Геращенко.

За її даними, також українська сторона попросила Апакана перевірити інформацію про притягнення бойовиків незаконного збройного формування "ПВК Вагнера" до збройних провокацій проти підрозділів, залучених до операції Об'єднаних сил на сході України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram