ГоловнаПолітика

Профільний комітет Європарламенту схвалив мільярдну допомогу Україні

Правки, які напередодні запропонував інший комітет, відхилили.

Профільний комітет Європарламенту схвалив мільярдну допомогу Україні
Фото: EPA/UPG

Комітет Європарламенту з міжнародної торгівлі схвалив пропозицію Єврокомісії про четверту програму макрофінансової допомоги Україні  на 1 млрд євро. Цей комітет є профільним.

На засіданні в четвер, 17 травня, 28 депутатів проголосували "за", п'ять - "проти", передає DW.

Напередодні комітет Європарламенту із закордонних справ, який є дорадчим у цьому питанні, підтримав цю пропозицію, хоч і з правками, 58 голосами "за", троє парламентаріїв проголосували проти. Однак позиція саме комітету з міжнародної торгівлі є вирішальною в цьому питанні, а він внесення правок не підтримав. Це має прискорити прийняття програми, зазначає видання.

Після цього голосування мають намір винести пропозицію на затвердження Європарламентом на пленарному засіданні в червні, щоб можна було остаточно прийняти програму допомоги Україні ще влітку. Тоді перша позика буде перерахована вже восени цього року.

Нова програма передбачає виплату Україні двох траншів - кожен у розмірі 500 млн євро. У пропозиції Єврокомісії зазначається, що метою макрофінансової допомоги "є допомогти Україні покрити частину її додаткових зовнішніх фінансових потреб у 2018-2019 роках", підтримати платіжний баланс країни, а також "надати стимули для активізації зусиль України з реформування".

Нагадаємо, у рамках перших двох програм макрофінансової допомоги протягом 2014-2015 років Єврокомісія виділила Україні 1,61 млрд євро.

Третя програма стартувала влітку 2015 року з траншу 600 млн євро. Другий транш аналогічного розміру був виділений навесні 2017 року, а третій так і не було отримано через нездатність влади виконати вимоги ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram