ГоловнаПолітика

У Раді готові перейменувати Дніпропетровську область у Січеславську

Назви "Січеслав" і "Січеславська" давно закріпилися як місцевий топонім.

У Раді готові перейменувати Дніпропетровську область у Січеславську
Фото: avtonomer.net

У Верховній Раді готові перейменувати Дніпропетровську область в Січеславську.

Про це в коментарі LB.ua заявив народний депутат фракції "Народний фронт" і один з авторів проекту Закону про внесення змін до ст. 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області) Ігор Лапін.

"Цілий колектив народних депутатів з усіх демократичних фракцій парламенту підготували проект закону про перейменування Дніпропетровської області в Січеславську. Упевнений, що якихось гострих суперечок з цього приводу не буде. Думаю, що вже на наступному пленарному тижні ми зможемо його прийняти, якщо комітет розгляне цей законопроект. Тим паче, що перейменування області цілком логічне. У рамках декомунізації ми перейменували місто Дніпропетровськ. Тому потрібно перейменувати й область", - заявив він.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що "запропонована назва області - Січеславська - дійсно питомої для розглянутого історико-географічного ареалу, відповідає світовій та вітчизняній практиці топонімічної номінації, найбільш повно відображає історично географічні та соціально-культурні особливості краю".

"Перейменування Дніпропетровської області також пояснюється необхідністю приведення назв таких географічних об'єктів у відповідність до вимог Закону України «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки», оскільки назва області містить пам'ять про Григорія Петровського (1878 -1958) - партійного, більшовицького і радянського діяча, керівника революційного руху і голови ЦВК УРСР, одного з організаторів Голодомору 1932-1933 років і чільного діяча тоталітарного комуністичного режиму в Україні. Тобто, за законом, її назва повинна бути зміна", - зазначає авторський колектив нардепів.

Для частини громадян міста Дніпро назви "Січеслав" і "Січеславська" давно закріпилися як місцевий топонім. Зокрема, одна з центральних міських вулиць і місць відпочинку городян у результаті декомунізації та відновлення української топоніміки отримала назву Січеславська Набережна.

У 2018 році в містах регіону пройшли громадські слухання з приводу зміни назви Дніпропетровської області, які мали широке висвітлення в засобах масової інформації. Перейменування області в Січеславську підтримала Громадська Рада при Дніпровській міській раді, Громадська Рада при Дніпропетровській обласній державній адміністрації, коаліція з 37 громадських організацій, які приєдналися до ініціативи з перейменування області, Громадські обговорення в містах регіону: Кривий Ріг, Кам'янське, Дніпро, Жовті Води, Нікополь, Підгородне, Павлоград, Новомосковськ, - всюди рішення громадського активу були позитивними.

Ініціатива з перейменування області знайшла підтримку в місцевих і загальнонаціональних наукових і академічних колах. У Києві, Дніпрі та Кривому Розі проект зміни назви області розглядали, він отримав підтримку на наукових круглих столах за участю істориків і краєзнавців.

Прийняття зазначеного законопроекту сприятиме відновленню історичної пам'яті українського народу, української революції та визвольної боротьби. Також зафіксує виняткову роль запорізьких козаків у заселенні області та формуванні сучасної системи міст і сіл.

Нагадаємо, 19 травня 2016 року Верховна Рада перейменувала Дніпропетровськ у Дніпро в рамках закону про декомунізацію. З назви міста прибрали згадку більшовицького функціонера Григорія Петровського.

На відміну від міст, назви областей зафіксовані в Конституції, і щоб їх змінити, потрібно пройти тривалу процедуру, при цьому на фінальному етапі знадобиться не менш ніж 300 голосів нардепів.

Наприкінці квітня 2018 року 150 депутатів подали законопроект, яким пропонують внести зміни до Конституції і перейменувати Дніпропетровську область у Січеславську.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram