ГоловнаПолітика

Біля Ради влаштували пікет проти обрання політично залежного омбудсмена

Правозахисники принесли під стіни парламенту три ялинки.

Біля Ради влаштували пікет проти обрання політично залежного омбудсмена
Фото: Тереза Лащук

Біля Верховної Ради близько 20 осіб проводять акцію "Винесіть ялинки", повідомляє кореспондент LB.ua.

Організатори акції - кілька правозахисних організацій: Центр інформації про права людини, Українська Гельсінська спілка, Центр громадянських свобод, Кримська правозахисна група, Freedom House.

Правозахисники протестують проти політичних домовленостей навколо обрання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини (омбудсмена).

На їхню думку, жоден з кандидатів, запропонованих політичними фракціями, не має достатнього правозахисного досвіду.

Вони принесли зі собою три новорічні ялинки, які покликані символізувати "актуальність" трьох кандидатів на посаду омбудсмена: Андрія Мамалиги від Радикальної партії, Сергія Алексєєва від Блоку Петра Порошенка і Людмили Денісової від "Народного Фронту". На думку активістів, політичні партії повинні відкликати свої кандидатів і перезапустити процедуру обрання омбудсмена.

"Ми віримо, що після Євромайдану не повинно бути кулуарних "тьорок" і підкилимних домовленостей, коли обмінюють посаду голови НБУ на омбудсмена", - сказала голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

На думку правозахисників, основна кандидатка на посаду омбудсмена, депутат від "Народного Фронту" Людмила Денісова не підходить на цю посаду через близькість до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Правозахисники побоюються, що Денісова покриватиме порушення прав людини в системі МВС.

Учасники акції також закликають депутатів повернутися до таємної процедури обрання омбудсмена.

Голосування з приводу обрання голови НБУ, омбудсмена і голови Рахункової палати заплановане на четвер.

Раніше LB.ua писав про політичні домовленості коаліції навколо низки кадрових питань, а також аналізував претендентів на посаду омбудсмена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram