ГоловнаПолітика

У Мінінформполітики назвали маніпулятивним звіт Amnesty щодо України

Золотухін перерахував сім маніпуляцій.

У Мінінформполітики назвали маніпулятивним звіт Amnesty щодо України
Фото: Facebook/Дмитро Золотухін

Презентований у Москві звіт Amnesty International про стан прав людини в 2017-2018 роках містить щонайменше сім маніпулятивних тверджень щодо України.

Про це заявив заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін.

"Заступник регіонального директора Amnesty International щодо Східної Європи та Центральної Азії Денис Кривошеєв жорстко покритикував Україну під час презентації доповіді AI з прав людини в 2017-2018 роках вчора в Москві. Я уважно вивчив доповідь, опубліковану сьогодні вранці. І хотів би викласти свій погляд (згідно з моїми правами на свободу слова і самовираження як громадянина України) про те, чому я вважаю інформацію в звіті маніпулятивною", - написав Золотухін на своїй сторінці в Facebook.

За словами заступника міністра, перша маніпуляція стосується звинувачення з боку AI в порушенні прав громадянки України Дар'ї Мастікашевої, громадянської дружини експерта "Федерального інформаційного центру" Аналітика і безпека "(РФ) Сергія Соколова.

""Мастікашева була заарештована СБУ в серпні минулого року за звинуваченнями в організації вербування громадян України для проведення провокацій на території РФ. Пізніше дії ФСБ повністю підтвердили ці звинувачення. Сергія Соколова заарештувало ФСБ за тими ж підозрами. Поширені в медіа матеріали (фото) про нібито її побиття або застосування до неї наркотичних або психотропних засобів, можуть повністю бути банальним фотошопом. Оскільки раніше той же Сергій Соколов сфабрикував нібито докази підриву рейсу MH17 американськими спецслужбами", - зазначив Золотухін.

Друга маніпуляція в тому, що AI вкотре озвучив звинувачення щодо "таємних в'язниць СБУ", докази існування яких у відкритому доступі так і не оприлюднені. Крім того, в звіті наголошується, що підкомітет ООН з питань запобігання катуванням не допустили в місця примусового утримання на територіях на сході України, підконтрольних "підтримуваним Росією" так званим "ДНР" і "ЛНР". "Однак, до чого тут Україна, якщо відповідальність за порушення прав людини на територіях, які не контролюються українською владою, лежить на плечах російської влади?"- зазначив заступник керівника МІП.

Третя маніпуляція в тому, що AI називає Руслана Коцабу "в'язнем совісті", підкреслюючи, що "проти журналіста Руслана Коцаби за його критику конфлікту на Сході України було порушено справу про держзраду і перешкоджання законній діяльності Збройних сил".

За словами Золотухіна, четверта маніпуляція стосується того, що AI називає редакції "Країна"і "Вісті" відомими "критичним висвітленням дій української влади і її політики щодо конфлікту на Донбасі". "Однак при цьому замовчується той факт, що колишні та нинішні представники цих двох редакцій також відомі своїми тісними зв'язками з одіозними фігурами колишньої влади і представниками російського істеблішменту", - наголосив чиновник.

Золотухін відзначив, що в той же час AI критикує Україну за те, що парламент не ратифікував Стамбульську конвенцію про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством, до якої Україна приєдналася у 2011 році. "У той же час не озвучується той факт, що 6 грудня прийняли Закон України "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції ...", який криміналізував домашнє насильство і посилив відповідальність за нього", - вказав на п'яту маніпуляцію заступник міністра.

Заступник міністра зазначив, що в Росії, навпаки, було декриміналізовано домашнє насильство.

Шоста маніпуляція, на думку Золотухіна, стосується того, що організація свідомо критикує Україну за погіршення стану прав людини в Криму, знаючи, що українська влада не виконує свої функції на окупованих територіях.

"Тобто, фактично, обговорюючи питання прав громадян і викрадення кримськотатарських активістів в контексті проблем України, правозахисна організація свідомо порушує законодавство Росії, згідно з яким заборонено оскаржувати анексію Криму публічно. Більш того, низка фізичних осіб та організацій були покарані відповідно до російського законодавства за такі дії. З якихось невстановлених причин функціонери російського AI не бояться переслідувань з боку ФСБ за вчинення таких діянь. Варто ще раз підкреслити, що вся повнота відповідальності за порушення прав людини в Криму лежить на керівництві Російської Федерації", - наголосив Золотухін.

Сьома маніпуляція, за словами заступника міністра, полягає в тому, що AI звинувачує Україну в порушенні прав громадян Південного Судану через нібито постачання зброї в цей регіон. "Про маніпулятивність звинувачень на адресу України в контексті постачання зброї до Південного Судану ми вже неодноразово говорили ... Обсяги зброї, яку поставляє Російська Федерація в Південний Судан, користуючись корумпованими схемами через Уганду, обчислюються сотнями мільйонів доларів. Втім, схоже, що ці факти російський підрозділ AI не надто цікавлять. Українські компанії свого часу відреагували і надали всю необхідну інформацію щодо переговорів про торгівлю товарами військового призначення", - зазначив заступник керівника МІП.

Раніше міжнародна правозахисна організація Amnesty International оприлюднила щорічну доповідь про стан дотримання прав людини в Україні в 2017 році. Більш детально. З повним текстом доповіді можна ознайомитися тут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram