ГоловнаПолітика

"Укравтодор" закликав посилити покарання за перевищення швидкості

"Можемо прописати 50, 40, 60 км/год, але якщо нікому штрафувати, то закон не працюватиме".

"Укравтодор" закликав посилити покарання за перевищення швидкості
Славомир Новак
Фото: Александр Рудоманов

В.о. голови Державного агентства автомобільних доріг "Укравтодор" Славомир Новак вважає, що необхідно зробити жорсткішими штрафи за перевищення швидкості на дорогах.

"Ми можемо навіть прописати 50, 40, 60 кілометрів на годину, але якщо нікому штрафувати за перевищення швидкості, то закон не працюватиме. Це першорядне завдання - посилення поліції і збільшення штрафів", - сказав він журналістам у п'ятницю.

"По-друге - нам необхідно побудувати автоматичну систему контролю швидкості, і по-третє - до цього необхідна зміна закону про фотофіксацію. Тільки так ми будемо мати реальний результат з порушенням швидкісного режиму і скорочення смертності. Я розумію, що це непопулярна думка, особливо серед водіїв", - додав Новак.

При цьому він не проти, щоб на підготовлених багатосмугових дорогах за згодою поліції і комунальної влади максимальна швидкість була підвищена.

Зміна розміру штрафів неможлива без внесення відповідних змін у Кодекс України про адміністративні правопорушення Верховною Радою. Тому нова система штрафів, яка вже була представлена Міністерством внутрішніх справ, ще не запрацювала. Вона передбачає, що за перевищення максимально дозволеної швидкості руху більш ніж на 50 км/год. штрафуватимуть на 3400 гривень. Зараз штраф за це правопорушення - 510 гривень.

Нагадаємо, що з 1 січня 2018 року в Україні набуло чинності нове обмеження швидкості руху транспорту в населених пунктах - 50 км/год.

У Києві вже заявили, що будуть підвищувати швидкість на деяких магістралях. Це законно, оскільки правила дорожнього руху передбачають можливість підвищення швидкісного режиму на ділянках доріг, де створено безпечні умови. Для цього необхідне узгодження уповноваженого підрозділу Національної поліції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram