ГоловнаПолітика

СБУ звинуватила Росію в спробі спровокувати конфлікт між українськими церквами

Спецслужба побоюється протистояння між православними.

СБУ звинуватила Росію в спробі спровокувати конфлікт між українськими церквами
Фото: Сергей Нужненко

Служба безпеки України вважає, що Росія намагається спровокувати конфлікт між українськими православними церквами. Про це на брифінгу в п'ятницю розповів заступник голови Служби безпеки України Віктор Кононенко.

"Найперспективнішим, на думку представників російських спецслужб, є роздмухування протистояння в українському православ'ї. Саме на провокування загострення в цьому напрямку будуть спрямовувати зусилля найближчим часом. Для цього росіяни планують використовувати наявний арсенал підконтрольних церковних і навколоцерковних організацій, а також тему патріотичних структур", - цитує Кононенка "112 канал".

Він додав, що СБУ вже фіксує налагодження контактів у цьому напрямку і готовність російської сторони для передачі коштів на виконання подібних замовлень.

Кононенко уточнив, що спецслужби Росії планують використовувати релігійні організації Української православної церкви Московського Патріархату для провокацій. Нібито плануються захоплення храмів в Україні для привернення уваги Російської православної церкви, метою якої є роздмухування конфлікту між віруючими УПЦ.

Нагадаємо, наприкінці січня в Києві несподівано загострився конфлікт довкола каплиці УПЦ МП, побудованої в охоронній зоні Десятинної. На початку місяця в центрі скандалу опинилися запорізькі священики Московського патріархату, які відмовилися відспівувати дитину, хрещену в Київському патріархаті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram