ГоловнаПолітика

Необхідну чисельність миротворців на Донбасі оцінили в 20 тисяч

Доповідь буде представлено на Мюнхенській конференції з безпеки.

Необхідну чисельність миротворців на Донбасі оцінили в 20 тисяч
Архив
Фото: EPA/UPG

ООН повинна розглянути розміщення мінімум 20 тисяч військовослужбовців на Донбасі з країн, які не є членами НАТО, і 4 тисячі поліцейських, йдеться у звіті, який буде представлено на цьому тижні на Мюнхенській конференції з безпеки.

Як повідомляє Reuters, звіт складено на замовлення колишнього генерального секретаря НАТО Андерса Фога Расмуссена, який зараз є радником президента Петра Порошенка. Документ буде представлено, зокрема, спецпредставникові США з питань України Курту Волкеру.

"Для операції необхідно залучити низку європейських країн, таких як Швеція, країн, які мають досвід миротворчих операцій, таких як Бразилія, і країн, яким довіряє Росія, таких як Білорусь", - зазначив автор звіту і експерт з ООН Колумбійського університету Річард Гован.

Деякі дипломати і експерти називали цифру 50 тисяч осіб, проте, на думку Гована, ця цифра є нереалістичною, і Москва буде проти такого великого контингенту.

Гован зазначив, що розміщення миротворчих сил дозволить провести місцеві вибори на сході України відповідно до досягнутих в Мінську домовленостей.

"Якщо вдасться досить швидко розгорнути присутність на місцях, можна було б перейти до місцевих виборів за 12 місяців, а потім залишити миротворців, поки все не заспокоїться, наприклад, на два роки", - зазначив Гован.

Водночас на шляху до утвердження миротворчих сил ООН є великі перешкоди, відзначає агентство. Адже Росія, у якої є право вето як у постійного члена Ради Безпеки ООН, повинна погодитися з усіма деталями. Крім того, Швеція повинна погодитися очолити місію.

Нагадаємо, в листопаді минулого року Wall Street Journal писала, що США збираються обговорити з Росією можливість розміщення 20 тисяч миротворців на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram