ГоловнаПолітика

ЄСПЛ відмовив жителям Донецька в скарзі щодо соцвиплат

Заявники скаржилися на неможливість оскаржити в суді за місцем проживання припинення виплат.

ЄСПЛ відмовив жителям Донецька в скарзі щодо соцвиплат
Фото: google.com.ua

Європейський суд з прав людини виніс рішення на користь України за скаргою кількох жителів Донецька, яка стосувалася припинення соцвиплат.

Вердикт доступний на сайті суду.

Суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдковська у фейсбуці пише, що у справі Tsezar and others v. Ukraine жителі Донецька відзначали неможливість оскаржити в суді за місцем проживання припинення виплати пенсій та інших соціальних виплат.

Суд установив, що уряд вжив усіх розумних заходів, щоб гарантувати доступ до судової системи жителям територій, непідконтрольних уряду.

Суд відхилив скарги заявників як очевидно необґрунтовані: заявники, які скаржилися на дискримінацію за місцем проживання, не були в аналогічній ситуації порівняно з жителями інших регіонів України, оскільки уряд не здійснював ефективного контролю за місцем їхнього проживання.

Начальник відділу представництва держави в міждержавних справах Мін'юсту Маргарита Сокоренко у фейсбуці пише, що в позові заявникам було відмовлено тому, що вони не вичерпали національних засобів захисту, тобто не пройшли всі судові інстанції в Україні.

Також ЄСПЛ підтвердив висновки іншої виграшної для України справи "Хлебік проти України", ще раз підкресливши, що уряд України з об'єктивних причин не може забезпечити функціонування судів на окупованій території і вжив усіх можливих заходів для ефективного функціонування судової системи в умовах конфлікту.

ЄСПЛ зазначив, що, враховуючи тривалий конфлікт, Україна позбавлена можливостей забезпечити належне функціонування судів і виплату пенсій на території поза її контролем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram