ГоловнаПолітика

Собчак запропонувала провести міжнародний референдум про приналежність Криму

"90% росіян подобається ідея, що Крим - Росія. І людям у Криму подобається бути частиною Росії".

Собчак запропонувала провести міжнародний референдум про приналежність Криму
Фото: Голос Америки

Російська телеведуча, кандидат в президенти РФ Ксенія Собчак не вважає, що Росія повинна повернути Крим Україні. Виступаючи в американському Центрі стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS), вона запропонувала провести референдум в Росії і Україні, повідомляє Голос Америки.

"Там (в Криму - ред.) живуть російські люди, люди, які підтримують приналежність Криму Росії. Ми повинні це врахувати. Щоб вирішити цю проблему, я бачу тільки один шлях - міжнародний референдум, в якому візьмуть участь всі люди, що проживають в Україні , і всі люди, які проживають в Росії - всі разом - про статус Криму. На референдумі буде три питання: чи повинен Крим бути незалежним, частиною Росії або частиною України", - заявила вона.

На питання, чи вважали б вони справедливим, якби Китай з населенням набагато більшим, ніж Росія, захопив частину російської території, а потім запропонував провести референдум щодо її приналежності, Собчак відповіла: "Це не можна порівнювати".

"Крим був Росією багато років з часів Катерини Великої. Це не Китай, який приходить по якусь територію. При Радянському Союзі ця територія належала Україні, але там проживало російське населення, росіяни там жили - не українці. І коли Майдан стався в Україні, ми перетворилися в агресора і зробили те, що ми зробили - то, що я не підтримую. Але, можливо, ви не розумієте, кожен раз, коли я виступаю перед людьми і кажу, що Крим з міжнародного права - українська територія, мене освистують. Це не фальшиве опитування - 90% росіян подобається ідея, що Крим - Росія. І людям в Криму подобається бути частиною Росії. У цьому конфлікті вони хотіли бути з Росією", - зазначила російський політик.

Ксенія Собчак переконана, що як тільки Росія забере своїх військових з Донбасу, конфлікт там закінчиться.

"Це штучний конфлікт з російською стороною", - заявила вона.

"Також у Вашингтоні Ксенія Собчак розповіла, що хоче зустрітися з людьми, які в адміністрації Дональда Трампа відповідають за санкції, і пояснити їм, що Росія - це не тільки Путін. Вона не вірить, що виграє вибори, але ця кампанія повинна дати їй шанс почати серйозну політичну кар'єру і донести альтернативну точку зору до росіян.

Нагадаємо, в жовтні після оголошення про рішення брати участь у виборах президента Росії Собчак заявила, що Крим насправді належить Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram