ГоловнаПолітика

Суд скасував заочний арешт екс-глави Вищого госпсуду Татькова

Адвокати повідомили, що у Віктора Татькова є протипоказання до перельотів.

Суд скасував заочний арешт екс-глави Вищого госпсуду Татькова
Виктор Татьков

Апеляційний суд Києва 11 грудня скасував рішення про заочний арешт колишнього голови Вищого господарського суду Віктора Татькова.

Ухвала суду доступна в Єдиному реєстрі судових рішень.

18 вересня 2017 року Печерський районний суд Києва заочно обрав Татькову запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Захист Татькова подав апеляцію на це рішення.

Адвокати вказують, що підозрюваний не переховується за кордоном, а виїхав на лікування. Зазначають, що Татьков тривалий час перебував на амбулаторному лікуванні в клініці "Шаріте" у Німеччині, а потім був в Австрії разом зі своїми малолітніми дітьми.

"Наявність протипоказань до перельотів унеможливлюють особисту явку Татькова в органи досудового розслідування", - йдеться в доводах адвоката підозрюваного.

Захист також підкреслює, що Татьков не отримував жодної повістки від Генеральної прокуратури, оскільки вони приходили на київську адресу екс-судді.

У доповненнях до апеляційної скарги адвокат стверджує, що генеральним секретарем Інтерполу не прийнято рішення про публікацію повідомлення про розшук Татькова, хоч він і перебуває в базі даних розшукуваних осіб.

"Крім того, (адвокат) вказує, що Татьков звернувся в Комісію з контролю за файлами Інтерполу із запитом на доступ і видалення даних про себе", - йдеться в матеріалах суду.

Апеляційний суд визнав доведеним факт перебування підозрюваного в міжнародному розшуку, але, попри це, скасував рішення про заочний арешт Татькова.

Апеляційний суд вирішив, що Генпрокуратура повинна була попередньо отримати дозвіл на арешт у Вищій раді правосуддя. Доводи прокурора, що на момент арешту Татьков уже не був суддею, Апеляційний суд відкинув. На його думку, ця обставина стосується тільки суддів, звільнених у відставку, а не суддів, звільнених через несумісність.

Нагадаємо, 18 жовтня 2016 року Генеральна прокуратура повідомила про підозру колишньому голові Вищого господарського суду Віктору Татькову і колишньому заступнику голови суду Артуру Ємельянову в незаконному втручанні в автоматизовану систему розподілу справ.

Татьков виїхав за кордон на лікування до вручення йому підозри.

Татьков і Ємельянов - вихідці з Донецької області. За даними ЗМІ, за часів Януковича вони створювали систему "донецького правосуддя" в київських судах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram