ГоловнаПолітика

Українські військові 27 лютого 2014 року були готові розстріляти з танків будівлю Верховної Ради Криму

"Були 2 танки, якими можна було обстріляти, як у Росії президент Єльцин у 1993 році".

Українські військові 27 лютого 2014 року були готові розстріляти з танків будівлю Верховної Ради Криму
Фото: www.radiosvoboda.org

Українські військові 27 лютого 2014 року були готові розстріляти з танків будівлю Верховної Ради Криму в рамках опору російській окупації.

Про це повідомив командувач Військово-морських сил Ігор Воронченко під час допиту в Оболонському районному суді Києва, де слухають справу про державну зраду Віктора Януковича.

Воронченко в лютому 2014-го займав посаду заступника командувача військ берегової охорони. Він заявив, що 27 лютого 2014 року надав керівництву ВМС план щодо застосування танків для звільнення будівлі Верховної Ради Криму від загарбників. "У мене були готові 2 танки ... якими можна було обстріляти, як у Росії президент Єльцин у 1993 році", - заявив він.

Воронченко також повідомив, що спецназ "Альфа" Служби безпеки України був готовий до застосування в операціях із розблокування захоплених будівель у Криму.

При цьому він зазначив, що операція з відбиття російської військової агресії на півострові могла бути успішною лише 27 лютого 2014 року, тому що далі співвідношення українських і російських військ змінилося на користь окупантів. "27 лютого такого наказу не було. Наказ надійшов після 8 березня", - заявив Воронченко.

Він також наголосив, що в письмовій формі жодного наказу про застосування зброї не було отримано під час анексії Криму.

Воронченко впевнений, що саме Янукович повинен був ще на початку російської агресії в Криму віддати наказ про введення воєнного стану.

Нагадаємо, рано-вранці 27 лютого 2014 року озброєні автоматичною зброєю люди, які називають себе самообороною, захопили уряд і парламент Кримської автономії і вивісили над будівлями російські прапори.

До вечора депутати місцевої Верховної Ради під наглядом цих озброєних людей оголосили референдум про розширення прав автономії і змінили уряд. Його очолив керівник партії "Русское единство" Сергій Аксьонов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram