ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд Ялти засудив українську активістку Китайську до двох років умовно

Жінку звинуватили в "поширенні русофобських ідей" в інтернеті.

Суд Ялти засудив українську активістку Китайську до двох років умовно
Фото: ru.krymr.com

Підконтрольний Кремлю Ялтинський міський суд 25 грудня засудив українську активістку Ларису Китайську до двох років умовного терміну за публікації в соціальних мережах.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, передає "Крим.Реалії".

За рішенням суду, Китайська, яку звинуватили в злочині за ч. 1 ст. 282 Кримінального кодексу РФ (розпалювання ненависті чи ворожнечі, а також приниження людської гідності), протягом двох років не зможе залишати Ялту.

12 серпня 2016 року російські силовики вручили їй підозру і підписку про невиїзд. До цього підконтрольна Росії прокуратура повідомила про порушення кримінальної справи проти мешканки Ялти, яка, як стверджують у відомстві, "поширювала в інтернеті русофобські ідеї".

Лариса Китайська вперше була затримана співробітниками ФСБ 18 липня 2016 року. Після цього в її квартирі провели обшук.

Жінка вважає, що справа проти неї сфабрикована з метою залякати недостатньо лояльних жителів анексованого півострова. Активістка впевнена, що справа проти неї має суто політичний характер і передусім спричинена її проукраїнською позицією.

Прокуратура Криму порушила кримінальне провадження через незаконне затримання й обшук. Було розпочато досудове розслідування кримінальних проваджень за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ст. 146 (незаконне позбавлення волі), ст.162 (порушення недоторканності житла) Кримінального кодексу України. Матеріали передано в Генеральну прокуратуру.

Нагадаємо, 18 грудня більш ніж 60 судів по всьому Криму винесли рішення про призначення адміністративних штрафів кримським татарам, які вийшли на одиночні пікети на знак протесту проти арештів і обшуків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram