ГоловнаПолітика

Навального не допущено до виборів президента Росії

Політик оголосив страйк виборців.

Навального не допущено до виборів президента Росії
Фото: EPA/UPG

Центральна виборча комісія РФ 25 грудня минулого року відмовилася зареєструвати опозиційного політика Олексія Навального кандидатом у президенти Росії.

Йому відмовили, пославшись на наявність судимості у справі "Кіровлісу", пише "Радіо Свобода".

Навальний, виступаючи в Центрвиборчкомі, заявив, що відмова в реєстрації його кандидатом на пост голови держави суперечить Конституції Росії. Він додав, що довів незаконність вироку у справі "Кіровлісу" в Європейському суді з прав людини.

Голова ЦВК РФ Елла Памфілова у відповідь заявила, що вирішувати питання про те, чи є вирок Навальному незаконним, не входить до компетенції Центральної виборчої комісії.

На сайті Навального з'явилося заздалегідь записане звернення, в якому він закликає бойкотувати вибори.

"Ми розуміли, що таке можливо, і в нас є чіткий план. Я звертаюся до всіх із закликом приєднуватися ... Ми оголошуємо страйк виборців. Процедура, в якій нам пропонують брати участь, не є виборами. У ній беруть участь лише Путін і ті кандидати, яких він особисто вибрав, які не становлять ні найменшої загрози і які не вели і не вестимуть виборчої кампанії", - заявив він.

За словами Навального, він перетворює свої виборчі штаби на штаби страйку і має намір організувати спостереження за явкою виборців. "Основним завданням Кремля зараз стане фальсифікація саме явки виборців", - упевнений він.

Команда Навального закликатиме росіян не йти на вибори. "Прийти й отримати бюлетень - це вже означає проголосувати за обман і корупцію. Дуже сильно хочете прийти на дільницю - приходьте і рахуйте виборців", - сказав він.

Згідно з Конституцією Росії, у виборах президента може взяти участь будь-який громадянин Росії віком старший за 35 років, який не перебуває в місцях позбавлення волі.

Однак федеральний закон про вибори президента висуває ще одну умову до кандидатів - відсутність судимості за тяжкою чи особливо тяжкою статтею. У Навального є судимість у так званій справі "Кіровлісу". Вирок винесли за статтею 165 КК РФ - заподіяння майнової шкоди шляхом обману, що вважається в Росії тяжким злочином.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram