ГоловнаПолітика

Адвокати просять Порошенка не ліквідовувати райсуди

Це може привести до затягування розгляду справ про злочини під час Євромайдану.

Адвокати просять Порошенка не ліквідовувати райсуди
Фото: trud-ost.ru

ГО "Адвокатська дорадча група" і ГО "Сім'я Героїв Небесної сотні" звернулися до президента Петра Порошенка з проханням не підписувати указ "Про ліквідацію місцевих загальних судів і створення окружних судів", оскільки це призведе до затягування розгляду справ про злочини проти учасників Євромайдану і притягнення винуватців до відповідальності.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на повідомлення Адвокатської дорадчої групи.

"Ліквідація районних судів призведе до необхідності розгляду справ, що перебувають у провадженні таких судів на момент ліквідації, від початку. Оскільки в нові суди будуть заново набиратися судді, а всі справи будуть потрапляти на автоматичний розподіл для визначення нового складу суду. З огляду на кількість справ у провадженні районних судів м. Києва, це призведе до колапсу роботи майбутніх судів, а також неминуче порушить право сторін (великої кількості людей) на справедливий суд у розумні терміни", - йдеться у відкритому зверненні.

Зазначають, що, згідно із ч.5 ст.19 Закону "Про судоустрій і статус суддів", створення суду може відбуватися шляхом створення нового суду або реорганізації (злиття, поділу) наявних судів.

"При цьому на цей момент передбачених законом підстав саме для ліквідації районних судів немає... У той самий час реорганізація судів (на відміну від ліквідації та створення нових) передбачає, що реорганізовані суди є правонаступниками своїх попередників і в такому разі є можливість продовження розгляду судових проваджень і забезпечення безперервності розгляду справи і незмінності складу суду", - йдеться у зверненні.

За інформацією захисників потерпілих під час Євромайдану, на цей момент у судах уже активно розглядається по суті понад 10 проваджень.

"Відстрочка майбутніх вироків, яких ми очікуємо в найближчі два роки ще на три роки через безглузду необхідність розгляду таких справ спочатку, обурить і потерпілих, і суспільство загалом... Крім того, це підірве довіру до судової реформи як такої", - зазначають у посланні до президента.

Також, на думку адвокатів, постане питання продовження утримання під вартою обвинувачених або зміни їм запобіжного заходу, що може призвести до їх утечі, і відповідальність за це ляже безпосередньо на президента.

Адвокати зазначають, що 21 грудня Вища рада правосуддя (ВРП) прийняла рішення "Про розгляд питання ліквідації місцевих загальних судів і створення окружних судів" за проектом указу президента України "Про ліквідацію місцевих загальних судів і створення окружних судів". Цим проектом указу передбачено ліквідацію районних судів м. Києва та створення окружних судів м. Києва.

"Плани президента з ліквідації районних суддів ми вважаємо такими, що перешкоджають встановленню істини у справах Майдану і притягненню винних до відповідальності. Оскільки їх реалізація зробить неможливим розгляд справ Майдану в розумні терміни, якщо не взагалі", - сказано у зверненні.

ГО "Юридична дорадча група" є ініціативою адвокатів, які представляють інтереси потерпілих у справах Майдану 2013-2014 років.

Нагадаємо, Шевченківський районний суд засудив до 4 років в'язниці умовно Юрія Крисіна, обвинуваченого в причетності до вбивства журналіста газети "Вести" В'ячеслава Веремія під час Євромайдану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram