ГоловнаПолітика

Кримський суд скасував вирок сепаратистові, винесений за українськими законами у 2011 році

Под'ячий багато років домагався виходу Криму зі складу України.

Кримський суд скасував вирок сепаратистові, винесений за українськими законами у 2011 році
Фото: primechaniya.ru

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму 20 грудня скасував вирок сепаратисту Валерію Под'ячому, винесений Апеляційним судом Криму за статтею 110 Кримінального кодексу України у 2011 році. Про це пише "Интерфакс" із посиланням на адвоката Олега Бондаренка.

Под'ячий викладав математику, а через наявність судимості його не брали на роботу. Тому він вирішив оскаржити в суді відмову в працевлаштуванні. Київський райсуд Сімферополя в серпні відмовив викладачеві в праві на роботу у школі, і тоді була подана апеляція до Верховного суду Криму.

Той вирок скасував, але не реабілітував Под'ячого не став.

"Суд пішов таким шляхом: оскільки змінилося законодавство в Криму, вирок скасовано, працювати Под'ячий зараз зможе, але є проблема. Суд вважає, що у 2011 році він скоїв злочин і зараз просто ситуація змінилася з погляду Росії. А ми домагаємося, щоб Росія визнала: в його діях ніколи не було злочину з погляду Росії", - заявив адвокат.

Нагадаємо, що Под'ячий був координатором руху "Севастополь-Крим-Росія". Він свого часу проводив жалобні заходи з нагоди річниці включення Криму до складу України 1954 року, пікетував штаб українського флоту з вимогою його виведення із Севастополя, проводив акцію за скасування української мови, вимагав прийняти декларацію про возз'єднання Криму і Севастополя з Росією.

Под'ячий також домагався відновлення дії Конституції Республіки Крим від 1992 року, що визначала Крим самостійною державою, яка перебуває з Україною в конфедеративних відносинах. У березні 1995 року президент Леонід Кучма скасував цей варіант кримської конституції, а наприкінці 1998 року спочатку кримський, а потім і український парламенти затвердили нинішній Основний закон АРК. У ньому визначається пріоритет українського законодавства, а статус Криму сформульовано як "автономія у складі України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram