ГоловнаПолітика

Кримськотатарський активіст Дегерменджі перебуває в реанімації у вкрай тяжкому стані

Його ввели в медикаментозний сон і проводять штучну вентиляцію легенів.

Кримськотатарський активіст Дегерменджі перебуває в реанімації у вкрай тяжкому стані
Фото: facebook.com/Anton Naumlyuk

Активіст національного руху кримських татар Бекір Дегерменджі, обвинувачений у "справі про вимагання", з ночі перебуває в реанімації 7-ї міськлікарні Сімферополя в украй тяжкому стані. Про це в коментарі LB.ua розповіла його дружина Аліє Дегерменджі.

"З того, що в Бекіра була лікарка-пульмонолог, я знаю, що його стан вкрай тяжкий, але поки що стабільний. Він у медикаментозному сні, на штучному диханні, йому штучно вентилюють легені. Лікар заспокоює, що коли вона намагалася з ним заговорити, Бекір розплющував-заплющував очі. Але він у дуже тяжкому стані: йому не можна ворушитися, ні руки піднімати - нічого. У Бекіра взяли всі аналізи і провели повне обстеження", - розповіла Аліє Дегерменджі.

Вона додала, що слідчий у справі чоловіка дізнався про його стан тільки вранці: "Коли я подзвонила слідчому і сказала, що Бекір у реанімації, він був здивований. Приїхав у відділення, зайшов, а коли вийшов, сказав, що мій чоловік перебуває в задовільному стані. Я йому кажу: як може людина на штучному диханні бути в нормі? Він відмахнувся, мовляв, нічого не розуміє в медичних термінах, відповісти мені нічого не може і пішов".

Адвокат Бекіра Дегерменджі Едем Семедляєв подав низку скарг на бездіяльність працівників СІЗО і медсанчастини, а також заяви на ім'я омбудсменів Криму та РФ з проханням втрутитися в ситуацію. Крім того, він подав клопотання слідчому про заміну запобіжного заходу Бекіру Дегерменджі у зв'язку з різким погіршенням його здоров'я.

Кримськотатарський активіст Наріман Джелял закликав міжнародні правозахисні організації, а також президентів України і Росії звернути увагу на ситуацію, що склалася навколо Бекіра Дегерменджі й Асана Чапуха.

"Розцінюю дії посадових осіб, а конкретно слідчого, який клопотав про їх арешт, і судді, який ухвалював рішення, як замах на життя людей. Знаючи про стан здоров'я Бекіра Дегерменджі і Асана Чапуха, рішення мало бути зовсім іншим. Закликаю міжнародні правозахисні організації, голів держав, і України, і Росії відреагувати на цю ситуацію і просто зайнятися порятунком людей, які зазнають фізичного знищення. Їх життя в небезпеці, ми просто повинні запобігти їхньому вбивству", - заявив він.

Дегерменджі затримали 23 листопада разом з іще декількома кримськотатарськими активістами за звинуваченням у вимаганні 7 тисяч доларів у громадянина Туреччини Юсуфа Айтана.

Під час їх затримання стало погано ветерану національного руху кримських татар Веджіє Кашці, вона померла в машині швидкої допомоги дорогою в лікарню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram