ГоловнаБлогиБлог Олега Шинкаренка

Пенсійний фонд надсилав до ФСБ адреси українських військових

Українські чиновники вирішили зекономити на наших пенсіонерах ВПО. Для цього вони надсилають до Росії запити, щоб дізнатися, чи не отримували ті російські пенсії, коли мешкали на окупованій та непідконтрольній території. У запитах вони навіщось вказують актуальні адреси пенсіонерів, деякі з яких є воїнами української армії або ж добровольчих батальйонів.

З початку 2015 року Пенсійний Фонд України з власної ініціативи та всупереч чинному законодавству змінив порядок призначення пенсії для внутрішньо переміщених осіб з Криму. За новими правилами при зверненні переселенця за отриманням пенсії органи ПФУ мають надіслати запит до органів окупаційної влади Криму. Мета такого запиту – отримання паперової пенсійної справи особи та інформації про можливі пенсійні виплати з бюджету Російської Федерації. Лише з отриманням паперової справи пенсію може бути виплачено, але не раніше ніж з моменту припинення всіх виплат органами окупаційної влади. Через ці дії Пенсійного фонду України до органів влади Російської Федерації вже передано персональні дані понад 5000 громадян України, разом із повідомленням про факт їхнього переміщення та адресою проживання на підконтрольній території України.

У діях Пенсійного Фонду є певна правова колізія. “З одного боку держава має право знати, як саме забезпечуються пенсією її громадяни, з іншого - у нас заборонена співпраця з окупаційною владою Крима”, - сказав керівник адвокатського центру Української Гельсінської спілки з прав людини Борис Захаров.

Борис Захаров
Фото: Олег Шинкаренко
Борис Захаров

Але у листуванні ПФУ із владою Росії є ознаки злочину. “Пенсійний Фонд фактично визнає юрисдикцію Російської Федерації в частині здійснення пенсійних виплат на території Криму, - вважає юрист спеціалізованої громадської приймальні у справах Криму Ганна Рассамахіна, - ПФУ визнає документи із печатками так званої “Республіки Крим”. В результаті Пенсійний Фонд відправляє свої запити до Москви, Воронежу та Краснодарського краю, до складу якого окупанти зарахували Крим. У цих документах була вказана адреса проживання особи після її переміщення на територію, яку контролює Україна. “Це є поширенням конфіденційних даних про особу без легітимної мети та згоди самої особи, - вважає Ганна Рассамахіна. - А кінцева мета таких дій - економія бюджетних коштів за рахунок пенсій, не сплачених ВПО, і вона є ілюзорною”.

Ганна Рассамахіна
Фото: Олег Шинкаренко
Ганна Рассамахіна

Цікаво, що органи Російської Федерації ніколи не надсилають первісних фінансових документів - рахунків, які свідчать про виплату пенсій. Замість них українські чиновники отримують довідки про сплату російської пенсії за певний період. Тобто дійсних доказів виплат ПФУ насправді не отримує. Іноді такі довідки бувають явно фальшиві. Так одного разу з Росії надійшов документ, який свідчив про виплату пенсії давно мертвій людині. І на основі цього документу Пенсійний Фонд відмовився виплачувати недоотриману пенсію людині за той період, коли вона ще була жива.

Наразі юристи Гельсінської спілки ведуть в судах декілька справ щодо визнання дій Пенсійного Фонду незаконними. Одна зі справ за рік так і не почала розглядатися, бо чиновники ПФУ вдаються до “процесуальних діверсій” з метою затягнути її розгляд. 12 грудня Шевченківський райсуд Києва повністю задовольнив вимогу юристів УГСПЛ в одній із таких справ.

Заступник прокурора АР Крим Олександр Удовиченко повідомив, що його відомство вже проводить досудове розслідування за фактами незаконної співпраці ПФУ з державними органами Росії. “Ми відкрили кримінальне провадження і проводимо слідчі дії, - сказав він, - дуже великі питання викликають листи від ФСБ Російської Федерації в АР Крим, які наразі розглядають наші слідчі”.

Олександр Удовиченко
Фото: Олег Шинкаренко
Олександр Удовиченко

Начальник управління контролю та розгляду звернень громадян Пенсійного фонду України Олена Охріменко заперечила, що її відомство співпрацює з окупаційними органами АР Крим. “Ми направляємо всі запити до Російської Федерації, і це регулюється Законом України про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України, - сказала вона, - У нас також є дві угоди СНД, які не скасовані. Там йдеться про те, що при переїзді пенсіонера із одної країни до іншої пенсія може виплачуватись лише однією стороною. Це і спонукає нас відправляти запити до органів Російської Федерації”. Олена Охріменко також вважає, що Камбін своєю постановою №234 сам наказав відправляти запити до Російської Федерації. “Ми направляємо наші запити не у Крим, а до Москви на Шаболовку”, - сказала представниця Пенсійного Фонду.

Олена Охріменко
Фото: Олег Шинкаренко
Олена Охріменко

На це Ганна Рассамахіна заперечила, що постанова уряду №234 стосується лише громадян України, які мешкають на окупованій території та бажають отримувати українську пенсію. А отже цю норму не можна застосовувати до ВПО.

Народна депутатка і очільниця Комітету з питань соціальної політики Людмила Денисова сказала, що, згідно із Конституцією, всі громадяни України мають право отримувати пенсію. “Ми не можемо користуватися угодами СНД, оскільки Російська Федерація є агресором”, - сказала депутатка.

Голова Меджлісу Кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров сказав, що наша держава має захищати своїх громадян не лише фізично. Їхні персональні дані мають бути захищені також. За словами депутата, передача персональних даних вже занапастила деякі родини кримських татар. “Один з мешканців Криму виїхав на підконтрольну територію, вступив до батальйону “Айдар”, брав участь в АТО, комісувався за станом здоров’я, а потім звернувся за пенсією до Пенсійного Фонду, - сказав Рефат Чубаров, - після цього ПФУ надіслав всі його дані та актуальну адресу до Криму, де вони одразу потрапили до ФСБ. Якщо вже ніяк не можна обійтися без надсилання цих запитів, то треба уникати персоніфікації в них, не вказувати хоча би актуальну адресу”.

Фото: EPA/UPG

Наразі на території Криму мешкає 41 громадянин України, який отримує українську пенсію, і понад 2200 громадян, які виїхали з Криму, також отримують пенсію з українського бюджету.

Як саме мав би зробити Пенсійний Фонд, щоб не порушувати закон? Ганна Рассамахіна каже, що це питання вже давно врегульоване постановами Кабміну №365 та №637. Виплати ВПО із зони АТО відновлюються за даними вирізаної електронної пенсійної справи, яку Пенсійний Фонд має повноваження запитувати у Єдиного обчислювального центру Мінсоцполітики. Ці вирізані справи містять вичерпний перелік даних, які дозволяють зробити розрахунок пенсії.

Олег Шинкаренко Олег Шинкаренко , Журналіст Української гельсінської спілки з прав людини
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram