ГоловнаБлогиблог Юрія Луканова

Імпічмент шляхом самогубства

Нічого в цьому житті не буває однозначним. За правління батька нинішньої корумпованої системи Леоніда Кучми Україна зробила спробу повороту на Захід. Київ тоді оголосив, що має намір вступити до НАТО. І це був дуже вагомий крок.

Фото: Макс Требухов

Однак, після цього в Кучми, а відтак у всієї країни, почалися проблеми. Він зробився нерукоподатним у світі. До НАТО Україна не вступила. Асоціацію з ЄС підписали лише нині. І ви пам'ятаєте, що за цим стояло. Спецоперація ФСБ, яка легітимізувалася у вигляді знаменитих плівок майора Мельниченка.

Можливо, варто нагадати і Віктор Ющенка, який декларував західні устремління, але ледь не помер від отруєння. Хто замовляв таке отруєння – ми можемо здогадатися.

Порошенко наробив дурниць з паспортом Саакашвілі: то дав йому, тозабрав. Можливо, там були якісь інші мотиви, але зовні виглядало як помста за критику. Втім, тоді питання були не тільки до паспорта Саакашвілі, але і до інших, наприклад, до паспорта росіянки Маші Гайдар, який було надано явно з подачі джигіта. Тим часом, їй пригадували підтримку деяких ганебних кроків Путіна щодо України. Чому Саакашвілі запросив на роботу таку одіозну особу?

Звісно, Порошенко не подолав корупцію. Мало того, йому закидають, що і він сам не від того, аби на цьому заробити. Наша напівфеодальна система, хоч і постраждала дещо, але не можна сказати, що змінилася принципово.

При всьому при тому безвіз Україна отримала, асоціацію з ЄС підписала, армія, попри всі існуючі проблеми, відродилася і не пустила росіян далі Донбасу. Танки путінські не стоять у Києві. Якщо і відбувається боротьба зі ЗМІ, то з тими, хто пов'язаний з агресором. Децентралізація теж суперечливо, але відбувається. Ухвалено купу антикорупційних законів. На міжнародному рівні Україна має всезагальну підтримку у війні з РФ. В нас немає єдиної вертикалі влади, яку майже збудував Янукович і вдосконалює Путін в Росії - і слава богу.

Отож, лікувати наші хвороби треба, але не шляхом самогубства.

Реформатор Саакашвілі, який взявся пробивати «народний імпічмент». Порошенку, особисто реформувати нічого не буде, бо не може стати президентом. Та і його поліціянти свого часу нещадно лупцювали тих, хто в Тбілісі на масових протестах намагався оголосити йому імпічмент. Журналістів він садив за те, що знімали не те, що йому подобалося.

Один з таких журналістів, за свідченням кореспондента АР Єфрема Лукацького, висвітлював український суд, який обирав запобіжний захід для колишнього президента Грузії. Не треба заперечувати його реформи, але і ці факти теж не слід забувати. Його союзники нині - баааа, знакоміє всьо ліца. Там є діячі чи діячки, які посилали комісарів регулювати ціни на м'ясо і молоко. Ви впевнені, що вони не відродять таку саму політику, прийшовши до влади? Про авантюристів меншого масштабу, псевдооорганізаторів добровольчих батальйонів я взагалі мовчу.

Я не юрист і на юридичних тонкощах не розбираюся. Не знаю чи було витримано процедури під час запису Курченка і соратників Саакашвілі - на ці питання мають дати відповідь фахівці. Але в мене нема сумніву, що до цієї історії причетний Курченко. А за Курченком стоять значно серйозніші сили. Підробити такі записи для Луценка означало б самогубство і ганьбу на весь світ. Він який завгодно, але аж ніяк не дурний на стільки, щоб на це піти.

При тому не можна виключати, що ці записи робилися з подачі ФСБ, щоб вбити одразу двох зайців – знищити репутаційно як Саакашвілі, так і Порошенка. Однак, сам цей факт не заперечує того, що гроші на «народний імпічмент» дуже імовірно надходили від московських посіпак.

Тож, давайте повторимо досвід Кучми. Давайте здолаємо наші хвороби, вбившись об стіну. Тоді нашою реанімацією займеться саме Путін. Коли він прийде, то сваркам Саакашвілі і Порошенка не буде місця. Якщо хтось вважає, що така загроза не реальна, то він не сповна розуму.

Юрій Луканов Юрій Луканов , Журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram