ГоловнаПолітика

Кличко: На програму щодо енергозбереження 70/30 за три роки Київ витратив 137 млн гривень

У програмі взяли участь понад 200 житлових будинків столиці.

Кличко: На програму щодо енергозбереження 70/30 за три роки Київ витратив 137 млн гривень
Фото: kiev.klichko.org

На реалізацію програми з енергозбереження 70/30 Київ за три роки витратив 137 млн гривень, а самі жителі вклали в ремонт свого житла 64 млн гривень.

Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко на виїзній нараді щодо виконання програми з енергозбереження.

Мер нагадав, що місцева влада не формує тарифи на енергоносії, але "робить усе, щоб зменшити навантаження на людей через великі суми у платіжках за опалення".

"І тому ми впровадили програму з енергозбереження 70/30, де 70% заходів фінансуються коштами міста, 30 - жителями будинку", - пояснив Кличко.

За його словами, за три роки понад 200 житлових будинків столиці взяли участь у міській програмі співфінансування 70/30. "Ми маємо позитивні відгуки від людей. Тому що їхні витрати на оплату послуг зменшилися на 30-50%. Ми будемо продовжувати реалізацію цієї програми", - сказав Кличко.

Мер побував у житловому будинку на проспекті Бажана, який є учасником програми 70/30 і отримав найбільший в Україні кредит на здійснення енергоефективних заходів.

Фото: kiev.klichko.org

"Будинок великий, на 420 квартир. Тому загальна вартість робіт тут рекордна - 31,3 млн (21,6 млн - частка міста, ще 9,7 - частка, зібрана жителями). Зараз у будинку вже замінили вікна та двері, освітлення на енергоощадне, а також ведуться роботи з утеплення фасаду ... Після здійснення запланованих енергозберігаючих заходів мешканці будинку будуть економити на оплаті комунальних послуг близько 70%", - зазначив Кличко.

Нагадаємо, Україна планує виділити 800 млн гривень на запуск Фонду енергоефективності в 2018 році. Фонд надаватиме кредити і гранти юридичним і фізичним особам на реалізацію проектів з енергоефективності, фінансову оцінку й оцінку ризиків таких проектів, буде розробляти фінансові критерії відповідності для банків, які долучатимуться до фінансованих фондом проектів.

Крім того, фонд зможе проводити моніторинг і оцінку якості заходів щодо підвищення енергоефективності, спостерігати за станом реалізації проектів з енергоефективності під час їх виконання і проводити верифікацію проектів після їх завершення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram