ГоловнаПолітика

У Києві обирають запобіжний захід Саакашвілі (оновлюється)

Депутати на чолі з Тимошенко готові взяти його на поруки.

У Печерському районному суді Києва почали обирати запобіжний захід для колишнього голови Одеської ОДА Михайла Саакашвілі.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, перед початком засідання Саакашвілі, перебуваючи в скляній клітці, поспілкувався з журналістами й оголосив себе "військовополоненим олігархату".

"Що б вони не вирішили, наша боротьба буде продовжуватися. Вони мене ізолювали, вони не пускали адвокатів, у мене не було преси. Єдиним джерелом інформації для мене були крики активістів з вулиці. Якщо вони мене повернуть до в'язниці, я голодуватиму до смерті. І всі знатимуть, хто в цьому буде винен", - сказав Саакашвілі.

Прокуратура клопотала для Саакашвілі про домашній арешт з електронним браслетом.

Незабаром після початку засідання підозрюваного випустили з клітки, дозволивши зайняти місце біля адвоката.

У залі перебувають депутати Верховної Ради Юлія Тимошенко, Юрій Дерев'янко, Дмитро Добродомов.

Оновлення 13:32. Близько 13:30 суддя оголосила перерву у зв'язку з тим, що захист Саакашвілі заявив відвід одному з прокурорів Олександру Говоращуку. Вони заявили, що він безпідставно намагався затримати Саакашвілі.

Оновлення 13:49. Саакашвілі повідомив, що депутати Верховної Ради на чолі з Тимошенко готові поручитися за нього перед судом. Крім Тимошенко, Дерев'янка, Добродомова, в залі помічено також Мустафу Найєма, Ігоря Луценка, Наталю Новак. Також на суд прийшов колишній міністр оборони, лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко.

Оновлення 14:04. Суддя не задовольнила клопотання захисту Саакашвілі про відвід прокурору й оголосила 15-хвилинну перерву.  

Оновлення 14:38. Поручитися за Саакашвілі висловили бажання депутати Олександр Опанасенко, Наталія Новак, Юрій Дерев'янко, Павло Костенко, Віталій Купрій, Іван Крулько, Дмитро Добродомов, Ігор Луценко, Олена Шкрум, Юрій Тимошенко.

Оновлення 15:03. Після перерви адвокати Саакашвілі попросили про відвід уже обох прокурорів, але суд відмовив у задоволенні цього клопотання.

Тоді захист підозрюваного попросив залучити до справи стіс документів із 500 сторінок. У зв'язку з цим суддя оголосила чергову перерву на 15 хвилин, у ході якої прокурорам запропоновано ознайомитися з матеріалами.  

Нагадаємо, пізно ввечері в п'ятницю поліція затримала Саакашвілі у квартирі полковника поліції Юрія Покиньбороди по вулиці Відрадній у Києві. Саакашвілі помістили в ізолятор тимчасового утримання СБУ. Пізніше стало відомо, що він оголосив голодування.

Саакашвілі інкримінують ч. 2 ст. 256 Кримінального кодексу (сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності). Він нібито отримав 500 тис. доларів від олігарха Сергія Курченка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram