ГоловнаПолітика

Посол Канади пригрозив Україні фінансовими наслідками через ситуацію з НАБУ

Не можна витягувати наріжний камінь, заявив Роман Ващук.

Посол Канади пригрозив Україні фінансовими наслідками через ситуацію з НАБУ
Роман Ващук
Фото: mil.gov.ua

Посол Канади в Україні Роман Ващук прокоментував реєстрацію у Верховній Раді законопроекту, який наділяє депутатів правом звільнити директора Національного антикорупційного бюро без аудита.

"Не підтримую. Саме незалежність була і є наріжним каменем НАБУ. (З цим пов'язана, звичайно, і велика відповідальність, підкріплена професійним аудитом.) А витягування наріжного каменя матиме наслідки для структури міжнародної економічної підтримки України", - написав він у твіттері.

Нагадаємо, минулого тижня після затримання агента НАБУ під прикриттям, якого звинуватили у провокуванні хабара, Генпрокуратура виклала відео з персональними даними агентів бюро. Зокрема, було розсекречено "агента Катерину", зусиллями якої притягнуто до відповідальності нардепа Борислава Розенблата. У ГПУ заявили про існування незаконного таємного відділу в бюро і почали допитувати агентів НАБУ.

США, Євросоюз і Великобританія оприлюднили жорсткі заяви на захист НАБУ, звинувативши Генпрокуратуру і СБУ в зриві операції бюро і втручанні в його роботу.

У середу в парламенті з'явився законопроект про звільнення директора НАБУ без аудиту. Його оперативно внесли до порядку денного засідання Ради в четвер. У відповідь МВФ і Світовий банк зажадали не чіпати бюро. У підсумку проект закону з порядку денного на четвер зник. Один зі співавторів документа, голова фракції БПП Артур Герасимов заявив, що потрібно дати можливість колегам-депутатам упродовж двох тижнів розробити і внести альтернативні законопроекти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram