ГоловнаПолітика

На форумі у Львові поскандалили через карти з "народними республіками Донецька і Луганська"

Синютка висловив обурення Сироїд і Садовому.

Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка влаштував скандал на Львівському безпековому форумі через карту, яку показали присутнім. На ній окремі райони Донецької і Луганської областей були підписані як "народні республіки Донецька і Луганська".

Фото: zik.ua

Місцеве видання Zaxid.net пише, що Синютка вийшов на сцену і почав висловлювати протест модераторці форуму Мирославі Гонгадзе, віце-спікеру Оксані Сироїд, а також меру міста Андрію Садовому. Він заявив, що форум є елементом "гібридної війни" і "провокацією". Він також пригрозив, що звернеться зі скаргою у СБУ на організаторів і учасників форуму. Ця заява викликала сміх у залі. Після цього Синютка залишив приміщення Центру Андрея Шептицького.

На сайті ЛОДА пізніше з'явилося повідомлення, що Синютка дійсно звернувся в СБУ. "Коли ми зміцнили свою армію і зробили її боєздатною, ворог буде робити руками своїх шпигунів і агентів все, щоб вкладати в голову людям, щоб вони змирилися з окупацією української землі. Такого ніколи не буде, і такого на Львівщині ніхто не дозволить. Служба безпеки Україна повинна дати дуже чітку оцінку, тому що, на мою думку, це зазіхання на суверенітет і територіальну цілісність нашої держави", - заявив він.

Сироїд на форумі заявила, що карту підготував депутат Європарламенту від Польщі Яцек Сіріуш-Вольський і порадила Синютці почитати Мінські угоди.

"Якщо представнику президента не подобаються окупаційні адміністрації в Донбасі під назвами «ДНР» і «ЛНР», а мені вони теж не подобаються, то спочатку йому треба висловити цей протест президенту України, який хоче легалізувати їх в Україні через імплементацію Мінських угод. Нехай пан Синютка подивиться на прізвища людей, з якими Порошенко домовлявся в Мінську, і на назви організацій, які вони там представляли", - заявила вона.

Нагадаємо, що в лютому 2015 року в Мінську був підписаний "Комплекс заходів на виконання Мінських угод", де використовується термін "окремі райони Донецької і Луганської областей". Його підписали посол ОБСЄ Хайді Тальявіні, другий президент України Леонід Кучма і посол Російської Федерації Михайло Зурабов. Також там стоять підписи ватажків "ДНР" і "ЛНР" Олександра Захарченка й Ігоря Плотницького, але вони ніяк не позначені, крім прізвищ.

Порошенко в Мінську підписав декларацію на підтримку "Комплексу заходів". Він вів переговори з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним, президентом Французької Республіки Франсуа Олландом і канцлером Федеративної Республіки Німеччина Ангелою Меркель.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram